Verkeerslichten langer op oranje

Verkeerslichten blijven voortaan langer op oranje staan. Uit een onderzoek blijkt dat het aantal bestuurders dat door rood rijdt afneemt als ze bij oranje iets meer tijd krijgen.

Bureau Goudappel Coffeng onderzocht dat de 'geeltijd' op dit moment te kort is. Voor verkeer dat 50 kilometer per uur rijdt, staat het licht 3 seconden op oranje. In de nieuwe opzet wordt dat 3,5 seconden.               

De korte 'geeltijd' is niet comfortabel, zeggen de onderzoekers. Mensen gaan op de rem staan. Anderen geven juist gas en rijden door rood. Die laatste groep daalt volgens het onderzoek bij wat meer oranje met de helft.

Standpunt ANWB

Al eerder gaven leden aan dat de geeltijd aan de krappe kant is. De ANWB is dan ook verheugd dat de geeltijden nu verlengd worden waarmee ongevallen worden voorkomen en er ook minder kans op een bekeuring is voor de weggebruiker.
Wel kan de doorstroming op een kruispunt iets minder worden, omdat de geeltijd natuurlijk van de andere tijden afgesnoept moet worden.

Bron: NOS Teletekst

Veelgestelde vragen over verkeerslichten

Toch een keer schade opgelopen?

Een botsing of andere autoschade overkomt iedereen wel een keer. De kosten kunnen behoorlijk oplopen. Daarom heeft ANWB  een aantrekkelijke Autoverzekering. Met onze autoverzekering sta je er óók bij schade nooit alleen voor: onze hulpverleners staan dag en nacht voor je klaar en nemen alle zorg uit je handen.