Parkeren bij veel winkelgebieden goedkoper

(Algemeen Dagblad) Een groeiend aantal gemeenten gooit het parkeerbeleid over een andere boeg. In plaats van de tarieven te verhogen, maken zij parkeren spotgoedkoop of zelfs gratis in de hoop klanten naar winkelgebieden te lokken.

Door het hele land zijn voorbeelden van gemeenten die breken met het gangbare parkeerbeleid. In de vier grootste steden zijn parkeertarieven in winkelgebieden buiten het centrum verlaagd en kleinere steden maken parkeren in de binnenstad zelfs gratis, blijkt uit een rondgang langs gemeenten.

Stadsbesturen komen daarmee tegemoet aan de wens van ondernemers. Die pleiten al jaren voor aanpassingen van de parkeertarieven, mede om de concurrentie van internetwinkels het hoofd te bieden.

10 cent

In Rotterdam is het aantal winkelstraten waar je het eerste half uur voor 10 cent kunt parkeren uitgebreid van tien naar bijna vijftig. ,,Voor 10 cent hebben mensen uit bijvoorbeeld Barendrecht hun blok kaas van de specialist in de auto liggen en dan kunnen ze weer doorrijden,'' licht wethouder Maarten Struijvenberg toe.

In de Haagse wijk Ypenburg start een proef om het eerste uur voor een dubbeltje te parkeren en mogelijk komen daar nog vier winkelgebieden bij. In Utrecht is het gratis parkeren bij de woonboulevard op Kanaleneiland en zijn  gesprekken gaande om dat uit te breiden. In het centrum van die vier grote steden blijft het hoge parkeertarief wel gehandhaafd.

Afgeschaft

Dat geldt niet voor kleinere steden buiten de randstad zoals Steenwijk en Winschoten. Daar is het betaald parkeren zelfs helemaal afgeschaft. Ook in Veenendaal hoeft voorlopig op zaterdag niet te worden betaald in de parking en in Zoetermeer zijn de eerste 2 uur in de parkeergarages gratis.  

Detailhandel Nederland juicht de trend toe. De branchevereniging kwam onlangs nog met een brandbrief om de explosieve stijging van de tarieven een halt toe te roepen. Volgens een onderzoek zijn de kosten van straatparkeren in de periode 2010-2015 met 17 procent gestegen.

Garages

Parkeren in de parkeergarages werd in die periode 30 procent duurder.  Parkeren op straat kostte vorig jaar gemiddeld 2,66 euro per uur. Daarmee is het iets goedkoper dan parkeergarages, waar de teller oploopt tot zo'n 2,77 euro.

Ook retaildeskundige Cor Molenaar meent dat gemeenten zichzelf in de vingers snijden door het winkelend publiek te laten betalen voor het parkeren. ,,Het stuit mensen tegen de borst als ze voor een uur parkeren een paar euro kwijt zijn, terwijl ze online gratis kunnen bestellen. Daarmee jaag je mensen de winkelstraten uit. Schaf het gewoon helemaal af."  

Bron: AD

Zie ook:

Meer info over Parkeren
Parkeer en betaal met je mobiel! ANWB Parkeren