Filezwaarte in februari 2016 licht gedaald

De totale filezwaarte is de afgelopen maand in ons land met zo’n 4 procent gedaald in vergelijking met februari 2015. Dankzij het uitblijven van het winterse weer nam de filezwaarte landelijk licht af. Bij specifieke knelpunten zoals de A4 en de A9 nam de filezwaarte juist toe.  

FilezwaarteWeggebruikers die zich dagelijks in het verkeer begeven zullen de lichte daling echter nauwelijks merken. Bij een aantal knelpunten wordt het zelfs weer drukker.

Knelpunten

Zo neemt de vertraging voor het verkeer dat tijdens de ochtendspits gebruik maakt van de A9 Alkmaar richting Amstelveen verder toe. De filezwaarte steeg daar met circa 40 procent. Ook bij Zoeterwoude op de A4 Rotterdam richting Amsterdam waar het doorgaande verkeer van drie naar twee rijstroken moet, staat het verkeer dagelijks langer vast. Het verkeer vanuit Almere richting Amsterdam op de A6 ondervindt veel hinder van de wegomlegging bij Almeerderzand. Deze wegwerkzaamheden houden verband met de verbreding van de snelweg. Automobilisten moeten tijdens de ochtendspits rekening houden met een half uur extra reistijd.

In het oosten van het land ondervindt het verkeer op de A12 Arnhem richting Duitse grens steeds meer hinder van de files. De weg vormt dagelijks een flink knelpunt tijdens de avondspits.
Dankzij de opening van de A4 tussen Den Haag en Rotterdam is het knelpunt in de A13 tussen Delft en Berkel en Rodenrijs verdwenen. Daarentegen blijft de A20 Hoek van Holland richting Gouda op meerdere plaatsen een flessenhals.

Bron: ANWB Verkeersinformatie

* Filezwaarte = lengte keer duur van de file

Zie ook:

Filezwaarte door de jaren heen