Filezwaarte juni 2016

Tien procent filegroei in eerste halfjaar 2016

De filezwaarte* in ons land is het afgelopen halfjaar met 10% toegenomen vergeleken met de eerste 6 maanden van 2015. De groei van het aantal files op de snelwegen neemt in heel Nederland toe en is volgens de ANWB grotendeels toe te schrijven aan de betere economische omstandigheden.

Verkeersdrukte, files

Fikse verbetering bij Rotterdam

Uit de cijfers blijkt ook dat weggebruikers in de regio Amsterdam veel meer hinder ondervonden van de files terwijl rond Rotterdam de doorstroming sterk verbeterde. De langverwachte opening van de A4 tussen Delft en Schiedam in december 2015 en de verbreding van de A15 Europoort-Rotterdam leidde ertoe dat de filezwaarte met ruim 10% afnam.

A13 duikelt uit file-top

Dit nieuw stuk snelweg zorgt ervoor dat het verkeer in de regio’s Den Haag en Rotterdam zich beter spreidt. Zo is één van de grootste knelpunten, de A13 Den Haag-Rotterdam, helemaal uit de file-top verdwenen, maar op de A4 Den Haag – Amsterdam namen de files wel fors toe.

Vooral overdag meer files

De verkeersdrukte tijdens de ochtendspits steeg het afgelopen half jaar met circa 5%. Overdag nam het aantal files in vergelijk met vorig jaar veel meer toe met ruim 20% terwijl de avondspits het afgelopen half jaar 12% meer files telde.De maand juni laat een groei zien van 2% vergeleken met 2015.

File top-5 eerste halfjaar 2016

1. A4 Den Haag -> Amsterdam Zoeterwoude
2. A1 Amsterdam -> Amersfoort Knp. Eemnes - Eembrugge
3. A27 Utrecht -> Breda Noordeloos
4. A20 Rotterdam -> Gouda Knp. Terbregseplein - Moordrecht
5. A58 Tilburg -> Eindhoven Moergestel - Oirschot

 

Voorkom vertraging
Stilstaan en vertraging door drukte op de weg is lastig en vervelend, maar is deels te voorkomen door je vooraf, bijvoorbeeld hier op anwb.nl, goed te informeren. En zo kan je ook stilstaan en vertraging door pech verminderen.
Door pechhulp van de Wegenwacht af te sluiten, zijn we namelijk met 900 wegenwachten altijd in de buurt. Op die manier helpen we je zo snel als mogelijk weer op weg.

 

Bron: ANWB Verkeersinformatie

 

* Filezwaarte = lengte keer duur van de file

Zie ook:

Filezwaarte door de jaren heen