Sneak preview in de toekomst van mobiliteit

Nooit meer vergeten uit te checken en nog 10 slimme innovaties

De manier waarop reizigers zich verplaatsen en hoe ze geïnformeerd worden, verandert snel. Daarom gingen de ANWB en NS, samen met incubators UtrechtInc en YES!Delft, op zoek naar de beste smart mobility-oplossingen van Nederland. NS-topman Roger van Boxtel en ANWB-voorman Frits van Bruggen selecteerden met de incubators de elf beste startups uit maar liefst 140 aanmeldingen.

Het Smart Mobility Pitch Event gaf donderdag een veelbelovende ‘sneak preview’ van de nabije toekomst.

De jury van het Smart Mobility Pitch Event verkoos het bedrijf Predict.io unaniem als winnaar, met een oplossing die een van de grootste ergernissen van reizigers oplost. Wat dacht je van software die ervoor zorgt dat je niet meer vergeet uit te checken? “We notificeren mensen automatisch per telefoon om ervoor te zorgen dat ze uitchecken”, zegt Predict.io-oprichter Silvan Raht. Hij krijgt de kans om één op één in gesprek te gaan met de topmannen van NS en ANWB.

11 innovatieve start-ups

 

Nooit meer vergeten uit te checken

Predict.io voorspelt het reisgedrag van forensen via de smartphone. Wanneer begint en eindigt een treinreis? En wanneer komt die parkeerplek vrij? De slimme software van het bedrijf moet reizigers en vervoerders realtime assisteren met een zo efficiënt mogelijke reis.

Maar er is meer slimme mobiliteit. Dit zijn de tien ‘runner-up finalisten’, met GoOV en Bycicle Localisation met speciale vermelding als de nummers twee en drie.

Zelfstandig reizen voor iedereen

Een grote groep mensen in Nederland heeft moeite met zelfstandig reizen, bijvoorbeeld vanwege lichamelijke beperkingen. Deze mensen zijn afhankelijk van beperkter ‘vervoer op maat’. GoOV wil deze mensen weer zelfstandig maken met een slimme en veilige oplossing: een stap voor stap reisplan via de app, een portaal voor mantelzorgers om de reis te plannen en een hulplijn.

Nooit meer je fiets kwijt

In Amsterdam alleen leveren ‘verloren fietsen’ al een jaarlijkse kostenpost op van meer dan 10 miljoen euro. IoT-startup Bicylcle Localisation wil alle 20 miljoen fietsen in Nederland koppelen aan het internet met soft- en hardware technieken. Slimme fietsen vertellen hun eigenaren bijvoorbeeld waar ze zich bevinden en geven een seintje als ze weken stilstaan op dezelfde plek.

Een zelfsturend vliegtuig op bestelling

Je eigen zelfsturende vliegtuig een droom? Niet als het aan Avy ligt. Samen met het European Space Agency werkt het bedrijf aan s ’werelds eerste elektrische drone voor personenvervoer. Het tweepersoonstoestel moet autonoom vliegen en kan op bestelling (via de app) vliegen van en naar een Avy-halte naar keuze.

200 km op je elektrische OV-fiets

eBike Network werkt aan een netwerk van elektrische deelfietsen. Waar een gewone OV-fiets het laatste stukje van je reis verzorgt, moet de eBike juist in die eerste kilometers voorzien: maximaal 200 km op één batterij. Via de app reserveer je een fiets. Betaling geschied digitaal.

Werk aan het spoor: problemen oplossen voor ze er zijn

Semiotic Labs vertelt wanneer en waarom apparatuur en infrastructuur kapot gaan. Met een unieke realtime sensor techniek voorspelt het bedrijf problemen in bijvoorbeeld de as of aandrijvingsmechanismen van een trein of zwakke plekken in het spoor. Daarmee kan er nog voor er daadwerkelijk problemen ontstaan al onderhoud worden uitgevoerd.

Tesla op twee wielen

Met de elektrische AppScooter ontwikkelt Bolt Mobility een duurzaam alternatief voor de reguliere 'fijnstofkanonnen'. De oprichters van het bedrijf noemen hun voertuig ook wel een kruising tussen een Tesla en iPhone: met touchscreen, internet en een abonnementmodel.

Slim communiceren met reizigers

Het SaaS-platform van inBeacon maakt de directe omgeving van de reiziger slim door de communiceren via beacons – bakens die communiceren met je smartphone. Het bedrijf vertelt je zo bijvoorbeeld of je op het verkeerde spoor staat, waar een parkeerplek is of welke problemen er op de route zijn.

Alle reisdata op één plek

Vervoersbedrijven moeten reizigers van veel informatie voorzien. Monotch wil hen het leven makkelijker maken met een cloud-platform dat alle (internationale) data over mobiliteit op één plek bundelt. Dat maakt het voor softwareontwikkelaars ook makkelijker om die informatie in een complete app te gieten.

‘Street View’ op het spoor

Inzicht in de publieke ruimte. Een gewild goed voor veel instellingen. Geckomatics helpt met dat inzicht met een mobiele ‘mobile mapping’-oplossing waarmee organisaties zelf de voor hun relevante omgeving in beeld kunnen brengen. Een eigen ‘street view’-optie op het spoor kan de NS bijvoorbeeld helpen bij onderhoud.

Een deelfiets die nooit kapot gaat

Van Software-as-a-Service naar Bike As A Service. In de nieuwe deeleconomie is huren het nieuwe bezitten. vanaf 8 euro per maand garandeert SwapFiets een fiets die altijd werkt. Als er iets kapot gaat ruilt het bedrijf de fiets op locatie om.