Minister gaat appen op de fiets verbieden

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) werkt aan een verbod op onder meer appen op de fiets. Ze heeft dat aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Bellen blijft wel toegestaan, maar alleen handsfree.

Bellen en appen in het verkeer

Verbod

Het verbod gaat gelden voor het gebruik van het touchscreen van mobieltjes. Volgens experts levert het bedienen van een touchscreen tijdens het fietsen het meeste risico op. Dat betekent overigens dat het verbod niet alleen moet gaan gelden voor mobieltjes die in de hand worden gehouden, maar ook voor smartphones in een houder op het stuur, waarmee de gebruiker bijvoorbeeld appt of op Facebook of internet zit.


Minister Schultz

Minister Schultz liet in mei weten een verbod op bellen en ander gebruik van mobieltjes op de fiets te gaan onderzoeken. Een verbod op bellen is echter niet aan de orde, blijkt uit de brief van de minister. Wanneer het verbod op het gebruik van het touchscreen er komt en wat de sancties zullen zijn, is nog niet bekend. De aankondiging door Schultz is pas de eerste stap.

Slachtoffers

Maandag is ook bekendgemaakt dat er vorig jaar 621 doden zijn gevallen in het verkeer. Dat is meer dan in de twee jaar ervoor, maar over tien jaar tijd is sprake van een daling met gemiddeld 3,8 procent per jaar. Onder fietsers vallen verhoudingsgewijs veel doden: 185 in 2015. Het aantal fietsdoden is de laatste tien jaar niet duidelijk afgenomen. Het aantal doden onder bestuurders van scootmobielen en invalidenvoertuigen neemt zelfs toe. Vorig jaar waren het er 41.


Stijging

Het aantal ernstige gewonden in het verkeer stijgt al jaren en kwam vorig jaar uit op 21.300. Sinds in 1993 is begonnen met de registratie was het aantal nog niet zo hoog. Bijna een kwart van de slachtoffers houdt blijvende beperkingen over aan de verwondingen.

 

Bron: ANP Teletekst

Zie ook:

ANWB en verkeersveligheid
 

Bron: ANWB Verkeersinformatie