Gemeente Zwolle wint veiligheidsprijs

De Nationale Verkeersveiligheidprijs gaat dit jaar naar de gemeente Zwolle. De gemeente was genomineerd vanwege haar initiatieven om het fietsverkeer veiliger te maken. Tijdens het Nationaal Verkeersveiligheidscongres dat donderdag 21 april plaatsvond kreeg Zwolle de meeste stemmen van de bezoekers en sleepte daarmee de felbegeerde titel in de wacht. Frits van Bruggen, hoofddirecteur van de ANWB reikte de prijs uit.

Uitreiking verkeersveiligheidsprijs 

Via bladen van de ANWB, Veilig Verkeer Nederland en Fietsersbond werden bewoners afgelopen maanden opgeroepen hun gemeente te nomineren voor de verkeersveiligheidsprijs. Uit 44 inzendingen koos de jury, bestaande uit Saskia Kluit (directeur Fietsersbond), Peter van der Knaap (directeur SWOV), Frits van Bruggen (hoofddirecteur ANWB) en Felix Cohen (directeur Veilig Verkeer Nederland) drie favorieten:

  • Zoetermeer met haar het Nachtnet van fietspaden.
  • Houten vanwege de ‘auto te gast’ straten en vanwege de vele fietstunnels.
  • Zwolle, deze gemeente is diverse keren voorgedragen met steeds andere fietsvriendelijke maatregelen.

Eervolle vermelding

Een eervolle vermelding is er voor het project Hartjes op de fiets. Een publieksinitiatief uit Montfoort dat op veel sympathie van de jury kan rekenen. Het project attendeert automobilisten via zelfontworpen hartvormige 30km-borden op de snelheid in woonwijken.

Veel ongevallen binnen bebouwde kom

Juist in gemeenten is de veiligheid van fietsers een groot aandachtspunt: van de meer dan 20.000 mensen die vorig jaar ernstig gewond raakten in het verkeer, was het grootste deel een fietser. De meeste van deze ongevallen gebeurden binnen de bebouwde kom en dus op het wegennet van gemeenten.

De Nationale Verkeersveiligheidsprijs is een initiatief van ANWB, SWOV, VVN en Ministerie I&M en wordt iedere twee jaar uitgereikt tijdens het Nationaal Verkeersveiligheidscongres. De prijs is bedoeld voor gemeenten en organisaties die zich inzetten voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en is een aanmoediging voor iedereen.