Filezwaarte april 2016

Forse toename files rond Amsterdam

De afgelopen maand april stonden er op de wegen rond de hoofdstad meer files dan in april 2015. Sinds het begin van dit jaar is de filezwaarte* in de regio Amsterdam toegenomen met 32 procent. Ook in de rest van het land was het drukker. De stijging wijt de ANWB aan de aantrekkende economie.

FilesWerkzaamheden

In de regio Amsterdam is Rijkswaterstaat bezig met een grote capaciteitsuitbreiding van de wegen op het traject Schiphol - Amsterdam - Almere. Het hele project duurt nog tot 2026. Tijdens de werkzaamheden heeft het verkeer te maken met extra vertraging. De enige regio waar in april minder files stonden is Rotterdam. De opening van de A4 tussen Delft en Schiedam zorgt ervoor dat het verkeer zich daar beter spreidt.

34 procent

Landelijk steeg de totale filezwaarte in april met 34 procent vergeleken met april 2015. Het aantal files in de ochtendspits nam toe met 38 procent, in de avondspits met 34 procent.

Drukste dag

De drukste dag van de week was dinsdag, de zwaarste spits die van dinsdagavond 26 april. Ondanks de meivakantie waren de files extreem lang, winterse buien en aanrijdingen veroorzaakten veel vertraging.

Bron: ANWB Verkeersinformatie

* Filezwaarte = lengte keer duur van de file

Zie ook:

Filezwaarte door de jaren heen

Voorkom vertraging
Stilstaan en vertraging door drukte op de weg is lastig en vervelend, maar is deels te voorkomen door je vooraf, bijvoorbeeld hier op anwb.nl, goed te informeren. En zo kan je ook stilstaan en vertraging door pech verminderen.
Door pechhulp van de Wegenwacht af te sluiten, zijn we namelijk met 900 wegenwachten altijd in de buurt. Op die manier helpen we je zo snel als mogelijk weer op weg.