Oh eikenboom...

Wie dikwijls over de A58 bij Ulvenhout rijdt, kan het niet ontgaan zijn: die reusachtige eik in de middenberm. Dinsdag onderzocht een bomenchirurg de conditie van de boom en dat zorgde voor lange files.

Foto Leo Goudzwaard

Geen ongeluk of grimmig herfstweer, maar de komst van een heuse bomenchirurg zorgde dat het verkeer rond Breda urenlang ontregeld was. De A58 moet worden verbreed en dan is er geen plaats meer voor de 20 meter hoge eik. Er zijn drie opties: Rijkswaterstaat moet er omheen bouwen, de boom kappen of verplaatsen. Aan de bomendokter de taak om te onderzoeken of de (naar schatting) 164 jaar oude eik gezond genoeg is om een verplaatsing te overleven.

Landhuis Anneville

De ‘Anneville-eik’ is misschien wel de bekendste boom van Nederland. Elke dag rijden er duizenden automobilisten voorbij. Toen rond 1968 de A58 aangelegd werd, bleek die dwars door de oprijlaan van landhuis Anneville in Ulvenhout te snijden. Er moesten enkele eiken sneuvelen, op eentje na, omdat deze precies in de middenberm van de snelweg zou kunnen blijven staan. Helaas bleek na enkele jaren dat de boom aan het verdrogen was. Rijkswaterstaat besloot een drainage aan te leggen rond de boom. Die werd door middel van een leiding gevoed vanaf een vulpunt, bevestigd aan het viaduct. Sindsdien wordt de eik met behulp van een tankwagen bewaterd.
Naar verwachting wordt in maart beslist over het lot van de boom.