Borden tegen negeren rode kruisen

Rijkswaterstaat plaatst 40 borden langs snelwegen waar weggebruikers regelmatig rode kruisen negeren. Met de borden wil Rijkswaterstaat dit onwenselijke gedrag tegengaan.

Bord tegen negeren rood kruisDe borden komen langs de A1, A12, A20, A27, A28 en de A67 te staan. Op deze zes wegen zijn dertien trajecten uitgekozen, na overleg met de politie en op basis van eerder onderzoek. Doel van de borden is de veiligheid van weginspecteurs, wegwerkers en hulpverleners te vergroten. Maandag 23 maart werden op de A12 tussen Zoetermeer en knooppunt Gouwe de eerste borden geplaatst.

Rode kruisen

Weginspecteurs zijn na een incident snel ter plaatse om een incident te beveiligen. Ze zetten de weg af met hun gele pick-up en laten via de verkeerscentrale een rood kruis boven de rijstrook plaatsen. Zo kunnen zij samen met hulpverleners en bergers veilig hun werk doen. Bij wegwerkzaamheden worden rode kruisen boven rijstroken geplaatst, aanvullend op de maatregelen zoals botsabsorbers en pijlwagens, om wegwerkers te beschermen tegen ongevallen. Ook zijn rode kruisen zichtbaar boven gesloten spitsstroken.

Handhaving

Rijkswaterstaat en de nationale politie zijn met elkaar overeengekomen dat de handhaving op het negeren van rode kruisen geïntensiveerd wordt. Dit betekent dat langs de trajecten en op locaties waar weginspecteurs incidenten beveiligen de politie extra controleert op deze overtreding. In de regio Rotterdam vindt op dit moment een experiment plaatst waarbij acht weginspecteurs de Buitengewoon Opsporingsambtenaar status hebben om een proces-verbaal op te maken voor de overtreding van het negeren van rode kruisen.

Bron: Rijkswaterstaat

Eerder verschenen:

Weginspecteurs mogen bekeuringen geven (feb. 2015)

Verkeersinformatie, route plannen, parkeren, tanken èn de Wegenwacht in één app?
Download de ANWB Onderweg app