Snelweg verlichting verhoogt veiligheid

Als het zicht slecht is, verhoogt snelweg verlichting de veiligheid. De ANWB pleit er dan ook voor om de verlichting aan te doen als de weersomstandigheden daarom vragen. Want niet alleen bij complexe verkeerssituaties is veiligheid gediend met extra verlichting, maar ook bij slecht weer.

Verlichting uit

Sinds juni 2013 gaat op een aantal snelwegen de verlichting tussen 23.00 en 5.00 uur uit om geld te besparen. Rijkswaterstaat geeft aan dat alleen bij calamiteiten op afstand de verlichting alsnog aangezet kan worden. Dit geldt voor ernstige incidenten zoals bijvoorbeeld een ongeval. Slecht zicht door weersomstandigheden valt hier niet onder. De ANWB vindt dat als de weersomstandigheden of een extreem lange spits daarom vragen, de verlichting gewoon aan moet.

Slecht zicht

"Verlichting verhoogt de veiligheid, zeker als het zicht slecht is. Met winterse buien is dat het geval en op die momenten verwacht je gewoon dat lampen aanstaan. Het is dan ook niet te begrijpen dat ze uitblijven. Dan kun je ze net zo goed helemaal weghalen, want dan zijn ze nooit van nut”, zegt ANWB woordvoerder Ad Vonk. „Ook onze leden begrijpen het niet dat middelen die het veiliger maken, niet worden ingezet. Of sterker nog, bewust worden uitgeschakeld.”