Te veel betalen voor parkeertijd ergernis Nederlandse automobilist

Jonge automobilisten besparen het vaakst op parkeerkosten

Uit recent onderzoek van ANWB onder 1.000 Nederlandse automobilisten naar ergernissen rondom parkeren komt naar voren men zich het meest ergert aan de parkeerkosten. 

Het gaat hierbij niet eens zozeer om de hoogte van de kosten, maar het feit dat ze het gevoel hebben altijd te veel te betalen. Naast de parkeerkosten, behoren de zoektocht naar een parkeerplek en het ver moeten lopen voor parkeermeters ook tot de top drie grootste ergernissen. 

 Top 5 grootste ergernissen

  1. Te veel moeten betalen (42%)
  2. Moeten zoeken naar een parkeerplek (30%)
  3. Moeten zoeken naar parkeermeters (6%)
  4. Parkeerplaats die wordt ‘gestolen’ (5%)
  5. In de file voor de parkeergarage (2%)

De auto laten we thuis

Wanneer we de respondenten vragen of de parkeertarieven hun parkeergedrag beïnvloeden, krijgen we een volmondig ja te horen. Hoewel een derde altijd voor gemak kiest en daar parkeert waar een plekje vrij is, geeft de overige 70% aan te zoeken naar een goedkopere parkeerplaats of zelfs de auto te laten staan en de fiets of het openbaar vervoer richting  de stad te pakken. Dat we hierdoor verder moeten en meer moeten lopen, vindt niemand een probleem.

Vooral jongeren besparen op parkeerkosten

Er is wel een duidelijk verschil zichtbaar tussen de verschillende leeftijdscategorieën. Met name automobilisten t/m 34 jaar bezuinigen op hun parkeerkosten. Maar liefst 36% geeft aan altijd te zoeken naar de goedkoopste parkeerplek of de fiets of het openbaar vervoer (29%) te nemen om de parkeerkosten te drukken. Automobilisten ouder dan 35 jaar geven het vaakst aan zich niet druk te maken over de parkeerkosten. 70% kiest voor de parkeerplek die vrij is, versus 25% van de jongere automobilisten.

Probleem te veel betalen simpel opgelost

Eind 2014 is de chipknip officieel afgeschaft en daarmee ook een extra betaaloptie bij de parkeermeters. Sindsdien betaalt bijna de helft van de automobilisten (48%) de parkeertijd met de pinpas of creditkaart, 32% vult de parkeermeter met kleingeld en slechts 13% betaald de parkeertijd met zijn of haar mobiel. Een tegenstrijdigheid gezien de uitkomst van dit onderzoek.

“Het onderzoek heeft aangetoond dat we ons massaal ergeren aan het feit dat we vaak te veel betalen voor onze parkeertijd. Dit probleem is echter heel eenvoudig op te lossen door met je mobiel te betalen. Doordat je telefonisch of via een app je parkeertijd kunt starten en stoppen, betaal je nooit te veel en alleen voor de daadwerkelijk geparkeerde tijd. 1 uur en vijf minuten geparkeerd staan,  betekent betalen voor 1 uur en vijf minuten. Net anderhalf uur.”

ANWB Parkeren

Met ANWB Parkeren kun je als ANWB-lid in heel Nederland makkelijker en goedkoper parkeren met behulp van je telefoon. Je betaalt het parkeergeld achteraf en alleen voor de tijd die je daadwerkelijk hebt geparkeerd. Makkelijk en voordelig dus.

Registreer je gratis op anwb.nl/mobielparkeren. ANWB Parkeren maakt ook onderdeel uit van de ANWB Onderweg app die snel en gratis te downloaden is via anwb.nl/onderwegapp.

N.B.
Het onderzoek is in april/mei 2015 uitgevoerd door Multiscope in opdracht van de ANWB. 1.000 Nederlandse automobilisten werd naar hun parkeerergernissen gevraagd.