Nederlanders vertrouwen blind op hun navigatiesysteem

50-plussers vertrouwen het vaakst op hun eigen richtingsgevoel

Een navigatiesysteem in de auto is vandaag de dag meer regel, dan uitzondering. Dit wordt ook weer duidelijk uit recent onderzoek*.

Wanneer we automobilisten vragen hoe zij zich voorbereiden op een dagje uit naar het museum of dierentuin aan de andere kant van het land, geeft maar liefst 77% aan blind te vertrouwen op hun navigatiesysteem. Slechts 2% stippelt de route nog uit aan de hand van een traditionele routekaart.

Hoe navigeert u naar een onbekende bestemming?

  1. Navigatiesysteem (77%)
  2. Online kaart (printen) (14%)
  3. Op eigen (richtings)gevoel (8%)
  4. Wegenkaart (2%)

Geen vertrouwen in eigen richtingsgevoel

Dat we ons eigen richtingsgevoel niet vertrouwen blijkt ook uit de slechts 8% die aangeeft op gevoel en de borden naar hun eindbestemming te rijden. Opvallend is dat maar liefst 43% van deze groep ouder is dan 50 jaar, tegenover 24% jonger dan 35 jaar. Ook opvallend om te zien is dat het gebruik van de smartphone het meest populair is onder jonge bestuurders. Met 24% staat het gebruik van de smartphone bij jonge bestuurders t/m 34 jaar op nummer 2 als verkeersinformatiebron. Bij de oudere bestuurders gebruikt slechts 5% hun telefoon voor file- en verkeersinformatie.
Mannen vs. Vrouwen
Het verschil in routeplanning verschilt overigens nauwelijks tussen mannen en vrouwen. Wel zien we dat vrouwen vaker geneigd zijn om de route van te voren online op te zoeken en te printen (16% versus 12%). En mannen vaker de borden volgen dan vrouwen (10% versus 5%).

Weten waar te tanken en parkeren

Hoewel we ons navigatiesysteem blind volgen, bereiden we ons op andere zaken wel goed voor, met name om kosten te besparen. 52% van de Nederlandse automobilisten zoekt naar manieren om goedkoper uit te zijn. Ze zoeken van te voren uit waar ze het goedkoopst kunnen parkeren en tanken (48%). Soms wordt de auto omgewisseld voor het openbaar vervoer (4%) om kosten te besparen.

Je slimme bijrijder

Met de ANWB Onderweg app heb je alles bij de hand voor onderweg. Met één druk op de knop heb je toegang tot alles wat je onderweg nodig hebt. Zo heb je altijd de meest actuele file-, flits- en verkeersinformatie en benzineprijzen en weet je precies waar de oplaadpalen staan. Parkeren wordt makkelijker en goedkoper doordat je het parkeergeld mobiel en naar gebruik betaalt. En je kunt voor zowel de auto als het openbaar vervoer je route plannen.

Heb je een iPhone, Android als Windows phone? Maak dan nu gratis kennis met de meest complete app voor onderweg door de ANWB Onderweg app te downloaden via www.anwb.nl/onderwegapp

* Het onderzoek is in april/mei 2015 uitgevoerd door Multiscope in opdracht van de ANWB. 1.000 Nederlandse automobilisten werd naar hun parkeerergernissen gevraagd.