Weggebruikers spreken zich uit over veiligheid provinciale wegen

Verkeersveiligheid provinciale wegen

De ANWB presenteert vandaag de uitkomsten van de publieksactie ‘Verkeersveiligheid provinciale wegen’. Gedurende de maand september brachten circa 2882 weggebruikers hun stem uit op de wegen die volgens hen onveilig zijn. De ANWB biedt per provincie het prioriteitenlijstje van de weggebruikers aan met opmerkingen waarom juist deze als eerste moeten worden aangepakt.  

De reacties van weggebruikers bevatten veel waardevolle informatie waarmee de wegbeheerder de provinciale wegen veiliger kan maken. De opmerkingen gaan zowel over de infrastructuur (onoverzichtelijke kruisingen, smalle rijbanen, gevaarlijke obstakels langs de weg) als ook over gedrag (te hard rijden, inhalen op tweebaanswegen).

Prioriteitenlijstje per provincie

De publieksactie is een aanvulling op het EuroRAP-onderzoek dat de ANWB eerder dit jaar heeft gepresenteerd. Met een meetwagen is de veiligheid van de wegen van alle twaalf provincies  in kaart gebracht. Met de EuroRAP-onderzoeksmethode zijn factoren die een weg onveilig maken, letterlijk in beeld gebracht en vertaald naar een score van minimaal één en maximaal vijf sterren. De ANWB wil met deze rapporten een bijdrage leveren aan een betere verkeersveiligheid op de provinciale wegen. Een kwart van het aantal verkeersslachtoffers valt op deze wegen.

De ANWB biedt per provincie het prioriteitenlijstje van de weggebruikers aan met opmerkingen waarom juist deze als eerste moeten worden aangepakt.  

Bekijk het rapport