Inhaalverbod vrachtverkeer aangepast

Reactie ANWB

Rijkswaterstaat past het inhaalverbod vrachtverkeer aan. Vanaf 3 november worden de eerste borden geplaatst, te beginnen met de A27.

Door toenemend vrachtverkeer en uitbreiding van het wegennet wordt het inhaalverbod voor vrachtwagens op verschillende trajecten aangepast. Dit zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer en draagt bij aan de verkeersveiligheid. Medio december 2014 zijn alle borden geplaatst.

Inhaalverbod

In 2003 is op een deel van het Nederlandse autosnelwegennet een inhaalverbod voor vrachtverkeer ingesteld. De afgelopen jaren zijn veel snelwegen verbreed tot drie of meer rijstroken. Op deze wegen, circa 300 km, geldt in de nieuwe situatie géén inhaalverbod meer voor vrachtwagens, omdat er nu voldoende rijstroken zijn om veilig in te kunnen halen.
Op dit moment geldt op ongeveer de helft van het aantal snelwegen met twee rijstroken een inhaalverbod voor vrachtwagens. Dit aantal blijft nagenoeg gelijk, wel betreft het soms andere trajecten:

  • Op een aantal trajecten waar vrachtwagens nu mogen inhalen, wordt vanwege sterk toegenomen drukte een inhaalverbod ingevoerd. Dit is bijvoorbeeld het geval op de A16 van knooppunt Galder tot de Belgische grens (v.v.).
  • Op wegen met veel vrachtverkeer waar het inhaalverbod tot colonnevorming leidt en ander verkeer moeilijk kan in- en uitvoegen, wordt het inhaalverbod opgeheven. Bijvoorbeeld op de A15 van knooppunt Gorinchem – Papendrecht (v.v.).
  • Op sommige trajecten is het vrachtverkeer ook buiten de spitsperioden toegenomen. Daar wordt het inhaalverbod uitgebreid van de spitsperiode naar de hele dag. Bijvoorbeeld op de A7 van Purmerend – Wognum (v.v.).
  • Op trajecten langer dan 30 kilometer wordt het inhaalverbod voor vrachtverkeer zo’n vijf kilometer onderbroken. Vrachtwagens kunnen dan inhalen, dat voorkomt colonnevorming. Bijvoorbeeld op de A28: Van knooppunt Hoevelaken tot knooppunt Hattemerbroek (v.v.) geldt een inhaalverbod, behalve tussen Elspeet en Epe (v.v.).

De tijdvensters blijven hetzelfde, namelijk:

  • spitsperiode (06.00 - 10.00 uur en 15.00 - 19.00 uur)
  • dag (06.00 uur - 19.00 uur).

Communicatie

De vrachtwagenchauffeurs worden geïnformeerd via de brancheverenigingen en vakbladen. Ook laat Rijkswaterstaat flyers verspreiden bij grotere truckstops, die ook gericht zijn op buitenlandse chauffeurs.
Meer informatie en een kaart van de nieuwe situatie

Zie ook

Reactie ANWB: Opheffen inhaalverbod vrachtauto’s leidt tot nieuwe problemen