Incidenteel reizen met de trein moeilijker en duurder

Invoering eenmalige chipkaart in juli 2014

De ANWB betreurt dat het voor de incidentele reiziger moeilijker en duurder wordt gemaakt om met de trein te reizen. Vanaf 9 juli 2014 is het papieren treinkaartje voorzien van een chip. Deze ‘eenmalige chipkaart’ kost standaard €1 extra en is alleen verkrijgbaar tegen vol tarief. Reizen met korting kan vanaf dat moment alleen nog met een OV-chipkaart. Dit betekent dat de ‘meereiskorting’ niet meer is weggelegd voor personen die geen OV-chipkaart hebben.

De ANWB  vindt het verstandig dat het losse treinkaartje niet helemaal is afgeschaft, zoals NS oorspronkelijk wilde, maar vindt de toeslag van één euro te hoog. Bij een afstand als Amsterdam-Utrecht betekent dit bijvoorbeeld een prijsverhoging van 14%. Dat terwijl de klant geen extra waar krijgt voor zijn extra geld. Het betreft een eenzijdige verhoging.

Verplicht in- en uitchecken 

De vrees bestaat dat de verplichting om ook met de eenmalige chipkaart in en uit te checken zal leiden tot vergissingen en ongemakkelijke situaties. Op het kaartje staat immers al duidelijk aangegeven waar en wanneer het geldig is, en de poortjes staan (nog) open. “Dit is geen slimme maatregel,” stellen de consumentenorganisaties waaronder de ANWB in het Landelijk Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer (LOCOV). “Het eenmalige chipkaartje zal, net als het huidige papieren treinkaartje vol tarief, vooral worden gekocht door incidentele reizigers. Om deze mensen in de trein te houden moeten geen ingewikkelde belemmeringen worden opgeworpen.”

Afschaffen papieren kortingskaartje

Ook is de ANWB negatief over het afschaffen van het papieren kortingskaartje. Dit kaartje is onmisbaar voor houders van een Voordeelurenabonnement die niet met de OV-chipkaart uit de voeten kunnen. Daarnaast is dit een beperking van de mogelijkheid om van de ‘meereiskorting’ te profiteren: dit is straks alleen nog mogelijk voor wie een OV-chipkaart en reissaldo heeft aangeschaft.

Zie ook:

Lobbyresultaten OV-chipkaart