Winter blijft uit: veel minder files

Filezwaarte februari 2014

De filezwaarte* in de afgelopen maand februari was 14 procent lager dan in februari 2013. Volgens de ANWB is de belangrijkste reden dat er afgelopen maand nauwelijks winterse omstandigheden waren. In februari vorig jaar kregen automobilisten wel meerdere malen te maken met extreme spitsen vanwege gladheid door sneeuw en ijzel.

Met name in de ochtend en overdag nam de drukte op de wegen af. De avondspitsen bleven gelijk aan die van vorig jaar. Alleen in Amsterdam nam de ochtendspits met 24 procent toe.

De grootste knelpunten in de afgelopen maand waren in de ochtendspits de A8 richting Amsterdam en in de avondspits de A1 Amsterdam richting Amersfoort tussen de knooppunten Eemnes en Hoevelaken.

Er was in februari dit jaar opvallend verkeersnieuws:

In de maandagochtendspits van maandag 10 februari veroorzaakte een aanrijding met meerdere personenauto's en een vrachtwagen 20 kilometer file op de A2 van Utrecht naar Amsterdam. Het ongeluk gebeurde op de verbindingsweg van de A2 naar de A9 richting Amstelveen.

De drukste spits in februari was de avondspits van dinsdag 11 februari. Regen en ongelukken veroorzaakten 279 kilometer file.

Vergeleken met de gemiddelde** filezwaarte in februari namen de files met 52 procent af.

*Lengte maal duur van de file
**Gemiddelde in februari over de afgelopen 8 jaren

Zie ook

Filezwaarte door de jaren heen

 

Bron: ANWB Verkeersinformatie