OV-chipkaart i.p.v. treinkaartje

Verplicht in- en uitchecken met OV-chipkaart op treinstations

Sinds dinsdag 9 juli moeten reizigers op alle treinstations in- en uitchecken met de OV-chipkaart of een eenmalige chipkaart. Dat is misschien even wennen, vooral als u niet vaak met de trein reist. Er zijn verschillende kaarten, waarmee u kunt reizen. 

Eenmalige chipkaart

Dit is een papieren kaartje met een chip, die het huidige papieren treinkaartje vervangt. Deze is geschikt als u een enkele keer met de trein reist. Met deze kaart kunnen ook de poortjes op stations geopend worden. Deze eenmalige chipkaart is te koop bij de NS-kaartautomaat en de NS-servicebalie en is geldig bij alle treinvervoerders. Op dit kaartje hoeft u dus geen saldo te laden. U betaalt het volle tarief met een toeslag van 1 euro. Het kaartje is eenmalig te gebruiken en is pas geldig als u ermee incheckt.

OV-chipkaart

Dit is één kaart voor al het openbaar vervoer in Nederland. U kunt kiezen uit een persoonlijke of een anonieme chipkaart. Als u met korting wilt reizen, moet u een kortingsabonnement op uw OV-chipkaart laden. Bij het uitchecken wordt de korting dan automatisch verrekend. Tijdelijk kunt u bij NS een persoonlijke OV-chipkaart kopen voor 2 euro (normaal 7,50 euro).

Meer informatie vindt u op www.ns.nl/reizigers/ovchipkaart. U kunt ook bellen de NS Klantenservice op 030-7515155 (bereikbaar op werkdagen van 08.00 uur tot 22.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 17.00 uur).

Standpunt ANWB

De ANWB betreurt het dat het voor de incidentele reiziger moeilijker en duurder wordt om met de trein te reizen. De eenmalige chipkaart is alleen verkrijgbaar tegen vol tarief en kost 1 euro extra. Ook is de ‘meereiskorting’ niet meer beschikbaar voor personen, die geen OV-chipkaart hebben.

Klik hier voor meer informatie over de belangenbehartiging door de ANWB op het gebied van openbaar vervoer.