Vernieuwde Coentunnel geopend

De gerenoveerde Coentunnel bij Amsterdam is maandagochtend 21 juli geopend. De tunnel, die is verbonden met de nieuwe, Tweede Coentunnel, is weer volledig toegankelijk voor al het verkeer.

De bijna 50 jaar oude Coentunnel sloot vorig jaar mei voor een grondige renovatie. Dat gebeurde nadat de Tweede Coentunnel klaar was. De oude tunnel is voorzien van een schoorsteen voor betere luchtkwaliteit en de tunnelinstallaties zijn vervangen en aangepast aan de eisen van de Wet Tunnelveiligheid.

Knelpunt

De Coentunnel was jarenlang een knelpunt voor het verkeer. Het aantal weggebruikers steeg sinds de opening in 1966 flink. Reden in 1970 nog gemiddeld zo'n 44.200 voertuigen per dag doorheen, tegenwoordig zijn dat er meer dan 100.000. Met de openstelling van de gerenoveerde buis ontstaat een grote Coentunnel en moet er een einde komen aan het fileleed. Zo zijn er nu acht rijstroken, waarvan in de ochtendspits vanaf de noordkant richting de stad vijf rijbanen beschikbaar zijn. Aangezien gebruik wordt gemaakt van twee wisselstroken, zijn dat in de avondspits vijf de andere kant op.

Westrandweg (A5)

Tegelijkertijd met de opening van de Tweede Coentunnel kwam er ook een nieuwe snelweg, de Westrandweg (A5). Ondanks het openen van de nieuwe tunnel en deze weg, was het afgelopen jaar vaak nog flink afzien. In de tunnelbuis vanuit het noorden richting Amsterdam gebeurden veel ongelukken, waarop Rijkswaterstaat in september extra maatregelen trof.

Bron: ANP

Animatie nieuwe Coentunneltracé

Zie ook:

Hoe druk is het nu op de weg?

Overzicht wegwerkzaamheden