Besluit 100 km op A10-west vernietigd

Reactie ANWB

De rechtbank in Amsterdam heeft een streep gehaald door het besluit van minister Schultz om de snelheid op de A10-west te verhogen van 80 naar 100 kilometer per uur.

Milieudefensie en de gemeente Amsterdam stapten eind november naar de rechter om een snelheidsverlaging af te dwingen.

De rechtbank zegt dat er te veel fijnstof langs het traject is gemeten, ook bij woningen. Minister Schultz concludeerde dat de waarden niet werden overschreden, maar zij baseerde zich op één meetpunt. Onderzoekers plaatsten daarna meer meetpunten en zagen wel een overschrijding van de toegestane waarden fijnstof langs de A10. De rechtbank vindt dat van doorslaggevende betekenis.

Herzien

Minister Schultz heeft nu zes weken de tijd om haar besluit te herzien. Intussen blijft de maximumsnelheid overdag op de A10-west 100 kilometer per uur.

A12

Op de A12 bij Den Haag mag de snelheidslimiet wel 100 blijven. De Amsterdamse bestuursrechter zegt dat daar wel op een juiste wijze is gemeten.

Minister Schultz

Minister Schultz gaat de uitspraak van de rechtbank over de A10 bestuderen. "Het lijkt op een eerdere uitspraak van de rechtbank over de A13 bij Overschie, dus het lag enigszins in de verwachting." Ze voegde eraan toe dat ze van de rechter gelukkig niet de snelheid meteen omlaag moet brengen, maar dat ze het besluit beter moet motiveren.

Video: reactie minister Schultz 

 

Bron: NOS.nl

Reactie ANWB

De ANWB wacht af hoe het ministerie van I&M, binnen nu en zes weken, het eerdere besluit om de maximum snelheid op de A10 naar 100 kilometer per uur te brengen, op een goede manier gaat onderbouwen.

In zijn algemeenheid is de ANWB geen voorstander van 80-kilometer zones op snelwegen. Snelwegen zijn bedoeld als snelle verbindingen tussen steden waar 100 km/u of harder wordt gereden. Automobilisten verwachten dat. Overschrijding van normen voor lucht, geluid en de eisen aan de verkeerveiligheid kunnen echter redenen zijn om de snelheid te verlagen.

Zie ook:

Hoe druk is het nu op de A10?