Donkere snelweg kost eerst geld

Het uitschakelen van de verlichting langs de snelweg levert in eerste instantie geen financiële besparing op, maar kost juist geld. Volgens het AD is Rijkswaterstaat tonnen kwijt aan het handmatig inschakelen van de verlichting bij werkzaamheden. Dat concludeert de krant uit documenten die zijn bemachtigd.

Het uitzetten van de verlichting op sommige snelwegen moet miljoenen besparen, maar blijkt nu een kostenpost. Het brengt 0,6 miljoen euro per jaar op. Maar het kost volgens de krant 2 miljoen per jaar om de lichten wél aan te laten op plekken waar aan de weg wordt gewerkt. Dat moet ter plekke gebeuren door een aannemer, die daarvoor geld vraagt. Ook bij grote ongelukken moet het licht weer aan, schrijft de krant.

Ontwikkeling van een centrale schakeling

Rijkswaterstaat is bezig met het aansluiten van de verlichting op verkeerscentrales zodat de verlichting vanuit daar kan worden bediend. De is verwachting is dat dit halverwege dit jaar klaar is en dan zijn de extra kosten van de baan. Aan die centrale schakeling hangt wel een kostenplaatje. Maar als je de kosten bij elkaar optelt, levert de maatregel na een aantal jaar toch geld op.

Bron: ANP/NOS.nl

Zie ook:

Veel zorgen over onverlichte snelwegen (dec. 2013)

Waar gaat het licht 's nachts uit? (RWS)