ANWB: Versterk positie parkeerder Amsterdam

De ANWB wil dat gemeente Amsterdam de positie van de parkeerder gaat versterken. Na het verdwijnen van het parkeerkaartje achter de voorruit en de parkeerbon achter de ruitenwisser zullen parkeerders beter gewezen moeten worden op het bewaren van het betalingsbewijs.Daarnaast biedt het digitale parkeerbeheer de kans om voortaan een foto toe te voegen als bewijslast voor de parkeerbon. Hierdoor zullen parkeerders minder snel gedupeerd worden door onjuiste parkeerbonnen. 

Sinds 1 februari is de parkeerbon niet meer te vinden achter de ruitenwissers van foutparkeerders in Amsterdam. Daarmee is Amsterdam, naar eigen zeggen, de eerste gemeente die over is gegaan op volledig digitaal (fiscaal) parkeerbeheer. Hiermee wordt bespaard op de kosten. Nadeel is echter dat parkeerders het niet meer onmiddellijk zien als ze een parkeerboete krijgen. Na twee werkdagen landt de parkeerbon op de deurmat. Indien er toch was betaald, is het maar te hopen dat het betalingsbewijs nog bewaard is.

Amsterdam zou volgens de ANWB haar parkeerders door een duidelijke tekst moeten adviseren om het betalingsbewijs een week te bewaren.

Het digitaliseren van het parkeerbeheer biedt ook kansen voor degene die een onterechte parkeerbon gekregen heeft terwijl de auto helemaal niet daar stond. Nu moet er nog bewezen worden dat de auto elders stond. Maar met de scanfoto zou de parkeerbeheerder eenvoudig de aanwezigheid van de auto moeten kunnen aantonen. De bewijslast van de aanwezigheid van de auto kan eenvoudig bij de parkeerbeheerder gelegd worden, in plaats van een vrijwel onmogelijke bewijslast van het niet-parkeren door degene die een onterechte bon heeft gekregen.
De ANWB heeft deze twee verzoeken nu bij de wethouder en gemeenteraad van Amsterdam neergelegd en dit ook toegelicht in de gemeenteraad.

De ANWB adviseert parkeerders vooral gebruik te maken van een parkeer-app (zoals in de ANWB Onderweg-app), waardoor je altijd een betalingsbewijs hebt.

Meer info over parkeren