Toch weer 80 km/u op A10 en A13

De snelheid op de A13 bij Overschie en op de A10-West bij Amsterdam gaat met ingang van 29 maart terug van 100 naar 80 kilometer per uur. Dat heeft verkeersminister Melanie Schultz van Haegen laten weten aan de Tweede Kamer. Hoewel op beide wegen de vervuiling binnen de gestelde normen blijft, zegt de minister ,,uit voorzorg'' de snelheden te verlagen.

Enkele jaren geleden ging de snelheid op beide wegen van 80 naar 100 kilometer per uur.

,,Voor de A13 bij Overschie komt naar voren dat met 100 km/uur op 1 januari 2015 nog steeds binnen de wettelijke norm wordt gebleven. Maar de herberekening laat ook zien, dat op die datum maar net onder de norm wordt gebleven'', schrijft de minister. In de toekomst zal zij opnieuw naar de maximumsnelheid op die weg kijken, omdat ze verwacht dat de opening van de A4 Delft - Schiedam eind 2015, begin 2016 tot ,,een substantiële afname van het verkeer op de A13 bij Overschie zal leiden. Op dat moment zal ik bezien of dit aanleiding geeft de snelheid opnieuw te wijzigen.''

Op de A10 blijft, zo blijkt uit nieuwe metingen, de luchtkwaliteit bij 100 kilometer per uur ruim onder de norm, behalve op een plek waar aan beide zijden van de weg flats staan. Daar hoopt de verontreinigde lucht zich op bij de onderste verdiepingen. De minister schrijft dat dat probleem ook bij 80 kilometer per uur blijft bestaan, maar dat ze toch uit voorzorg heeft besloten daar de maximumsnelheid ook overdag te verlagen. In de avond en nacht is de maximumsnelheid daar al 80.

Bron: ANP

Eerder verschenen:

Besluit 100 km op A10-West vernietigd