Ondanks drukste spits, minder files

Op donderdagavond 27 november stond er in totaal 521 kilometer file. Daarmee is dat de drukste spits van 2014 tot nu toe. Ondanks dit record nam de totale filezwaarte* met twee procent af ten opzichte van november vorig jaar. Het relatief gunstige weer speelde daarbij een grote rol.  

Klik voor een vergrotingTijdens de recordspits van 27 november stonden de langste files rond Utrecht. Zo stond er 22 kilometer file op de A27 van Almere naar Gorinchem. Door de regen waren de dagelijkse files langer maar ook ongelukken veroorzaakten veel vertraging. 

Meeste files in het midden van het land

De meeste files stonden de afgelopen maand in het midden van het land. Rond Amsterdam en Rotterdam was het een stuk minder druk vergeleken met vorig jaar. (klik op de infographic hiernaast voor een vergroting).

Avondspitsen wel drukker

De totale filezwaarte is afgenomen maar de avondspitsen waren wel 9 procent drukker dan vorig jaar. Tijdens de ochtendspitsen daarentegen daalde de filezwaarte met 19 procent. Het grootste knelpunt in november was de A1 van Amsterdam naar Amersfoort. Automobilisten staan daar iedere avondspits stil tussen de knooppunten Eemnes en Hoevelaken.

Nieuw stuk A4, kortere reistijd

Het verkeer tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen heeft sinds maandag 24 november een kortere reistijd. Rijkswaterstaat opende bij Klutsdorp (boven Bergen op Zoom) een nieuw stuk van de A4. De autosnelweg is nu de kortste verbinding tussen de havens. Vroeger moest al het verkeer via de A16 of A17 langs Breda of Roosendaal.

* filezwaarte = lengte maal duur van de file

Bron: ANWB verkeersinformatie

Zie ook

Filezwaarte door de jaren heen