Filezwaarte gehalveerd

Het aantal files op de Nederlandse wegen is in het derde kwartaal gehalveerd ten opzichte van de gemiddelde filezwaarte van de afgelopen 7 jaar. De filezwaarte is nog nooit zo laag geweest. Dit blijkt uit de jongste filecijfers van de ANWB. Zowel in de zomermaanden als in september stonden er op de wegen veel minder files.

Ondanks de forse filedaling kregen de automobilisten de afgelopen maand toch een aantal keren te maken met flinke vertragingen, naast de dagelijkse files.

In het zuidwesten van het land stond er op donderdag 5 september een extreem lange file. Door een brandende hooiwagen sloot de politie de A58 Vlissingen richting Roosendaal af en stond het verkeer urenlang stil in de brandende zon. Hulpdiensten deelden water uit.
Ook had het verkeer de afgelopen maand te maken met veel regen tijdens de spits. Dat veroorzaakte soms lange files.

De hardnekkige problemen aan de noordzijde van de nieuwe Coentunnel sprongen er eveneens uit. Aanrijdingen, soms meerdere op een dag, zorgden voor lange files. Tijdens de avondspits van woensdag 18 september werd de tunnel zelfs tot drie keer toe afgesloten na ongelukken.

Op maandag 30 september,  stond het verkeer in en rond Rotterdam lang stil door de afsluiting van de Maastunnel. Er was brand uitgebroken aan de Maashaven aan de zuidkant van de tunnel. Verkeer moest omrijden waardoor lange files in de stad en op de ring van Rotterdam ontstonden.

Filezwaarte door de jaren heen

Bron: ANWB Verkeersinformatie