Amsterdam ziet af van milieuzone personenauto’s

De milieuzone in de binnenstad van Amsterdam gaat niet gelden voor personenauto’. De ANWB juicht het voorstel van de gemeente Amsterdam toe en roept andere grote gemeenten op een voorbeeld aan te nemen aan de nuchtere, maar effectieve Amsterdamse benadering.

Het Amsterdamse college van B&W heeft op 10 september aan de Gemeenteraad voorgesteld om geen milieuzone voor personenauto’s in te voeren. Het college heeft becijferd dat een milieuzone 15.000 autobezitters zou dwingen hun auto vervroegd in te ruilen, wat de gemeente 30 miljoen euro aan omruil­premie zou kosten en de luchtkwaliteit op de zeven laatste knelpunten in de stad slechts licht verbeterd zou hebben.

Effectieve Amsterdamse benadering

De ANWB juicht het voorstel van de gemeente Amsterdam toe en roept andere grote gemeenten op een voorbeeld aan te nemen aan de nuchtere, maar effectieve Amsterdamse benadering.

In plaats van het invoeren van een milieuzone voor personen- en bestelauto’s stelt het college een pakket aan maatregelen voor, waar de ANWB in grote lijnen achter staat. Dit geldt bijvoorbeeld voor maatregelen als:

-     Het verbeteren van de doorstroming van het verkeer op plaatsen waar nu veel wordt afgeremd en opgetrokken;

-     Het verdubbelen van het aantal openbare oplaadpunten voor (semi-)elektrische auto’s naar 2000 in 2015;

-     Het vergroten van het aantal parkeerplaatsen voor (elektrische) deelauto’s;

-     Het inperken van nieuwe parkeervergunningen tot benzineauto’s jonger dan 1/1/1992 en dieselauto’s jonger dan 1/1/2005 (waarbij bestaande parkeer­vergunningen ongemoeid worden gelaten);

-     Het sneller in gebruik nemen van ultra-schone stadsbussen;

Totaalpakket maatregelen

Al met al denkt de ANWB dat de gemeente Amsterdam er in geslaagd is een totaalpakket van maat­regelen te bedenken dat effectiever bijdraagt aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad, zonder dat inwoners van of bezoekers aan de binnenstad onnodig op kosten worden gejaagd of onnodig in hun mobiliteit worden beperkt.