Aantal files neemt toe

De filezwaarte is de afgelopen twee maanden weer aan het toenemen. Dit blijkt uit de filecijfers van de ANWB. Tijdens de ochtendspits maar vooral in avondspits stonden er in september en oktober fors meer files in vergelijking met vorig jaar.  

Veel files tijdens de avondspits zorgden er in oktober voor dat de filezwaarte bijna 20 procent is toegenomen in vergelijking met vorig jaar. In de ochtendspits groeide deze 10 procent. Vooral in de regio Rotterdam en het zuiden van het land was er veel vertraging. De filezwaarte is echter nog lang niet op het niveau van zeven jaar geleden. Vergeleken met het gemiddelde in oktober over de afgelopen zeven jaar kwamen de cijfers de afgelopen maand 30 procent lager uit.

Oktober is normaal gesproken een van de drukste maanden van het jaar op de weg. De donkere dagen en vaak slechte weersomstandigheden in de herfst vragen veel van automobilisten. Ook de afgelopen maand ondervond het verkeer flinke hinder van het weer, het was een van de natste maanden ooit volgens het KNMI.

Er waren in oktober verscheidene drukke spitsen met meer dan 300 kilometer file. Op maandag 28 oktober namen na de ochtendspits de problemen voor het wegverkeer vanwege de zware storm snel toe. Op de A2 van Amsterdam naar Utrecht kantelden bij Abcoude en Maarssen vrachtwagens. Op de A29 vanuit Bergen op Zoom naar Rotterdam eentje bij het knooppunt Hellegatsplein. Verder waren  er op tal van plaatsen problemen door omgewaaide bomen, afgevallen takken of andere stormschade. Dinsdagavond 29 oktober stond er meer dan 350 kilometer file. Dat had vooral te maken met de vele buien.  

Filezwaarte door de jaren heen