Minister niet enthousiast over rechts inhalen

Reactie ANWB

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) reageerde dinsdag 21 mei lauw op een plannetje van VVD partijgenoot Ton Elias om nog eens te kijken naar rechts inhalen.

 Elias vroeg tijdens een debat of de minister niet nog eens onderzoek wilde doen naar het Amerikaanse verkeerssysteem waarin auto’s langere tijd op dezelfde baan blijven rijden en zo elkaar zowel links als rechts mogen inhalen.

Volgens de bewindsvrouw heeft Rijkswaterstaat voor het laatst in 2000 onderzoek naar dit systeem gedaan. Toen bleek dat het voor tweebaanswegen in elk geval niet goed werkt en dat de doorstroming verslechterde. Ze wees er verder op dat sommige landen juist terugkomen van het Amerikaanse principe van 'keep-your-lane'.

SP, GroenLinks en D66 reageerden ook niet enthousiast op het idee om rechts in te halen. Schultz beloofde uiteindelijk te kijken of het onderzoek uit 2000 nog voldoet.

(bron: ANP)

Standpunt ANWB

De ANWB is niet overtuigd van de noodzaak een keep-your-lane systeem met bijbehorende wettelijke regels in Nederland in te voeren. De huidige regelgeving is goed uitvoerbaar. Door daar waar nodig aanpassingen te plegen op de drukke plekken van het wegennet kan ter plaatse de doorstroming verbeterd worden. Zo kan door slim blokmarkering toe te passen over grotere lengtes rechts passeren eenvoudig mogelijk gemaakt worden. In die situaties waar files ontstaan, kan de weggebruiker goed zelf beoordelen wanneer rechts inhalen verantwoord kan gebeuren.
Een algemene regel invoeren kan mede door de verschillende snelheidslimieten van personenauto’s en vrachtauto’s verkeersonveiligheid inhouden. Ook moet niet onderschat worden dat de dode hoek een probleem kan opleveren. Niet elk voertuig dat rechts passeert zal tijdig waargenomen worden. Complexer verkeer is vooral voor ouderen rijtaakverzwarend.

 Lees het gehele standpunt Keep-your-lane