Parkeren betalen per minuut

PvdA dient wet in

De PvdA heeft deze week een initiatiefwet ingediend die ervoor moet zorgen dat automobilisten per minuut voor parkeren gaan betalen.

 "Het komt voor dat automobilisten voor een vol uur betalen, ook als ze maar vijf minuten geparkeerd staan. Dat is oneerlijk en onnodig. Je belt ook per seconde en je betaalt aan de pomp per milliliter", aldus PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken.

Detailhandel Nederland heeft becijferd dat automobilisten gemiddeld 14 procent te veel betalen doordat de garages hen per uur laten betalen. Betalen voor parkeertijd die je niet hebt gebruikt, is terecht een grote ergernis waaraan de Partij van de Arbeid met deze wet een einde wil maken.

Het wetsvoorstel zorgt er voor dat waar het nu al technisch mogelijk is om per minuut te betalen dit op moet gaan gebeuren. Voor parkeerautomaten waarbij dit nog niet kan komt er een overgangstermijn zodat gemeenten niet op hoge kosten worden gejaagd. In eerste instantie worden gemeentes verplicht per minuut te gaan afrekenen, op termijn ook in commerciële parkeergarages.

De ANWB is voorstander van het principe om per minuut te betalen.

Parkeerinformatie