Toename files in Zuid-Nederland

Terwijl de meeste files in Nederland sinds 2008 elk jaar korter worden, neemt de filezwaarte in het zuiden van het land licht toe.  Dit blijkt uit de filecijfers van de afdeling verkeersinformatie van de ANWB over het eerste halfjaar 2013. De totale filezwaarte komt in de eerste helft van dit jaar ruim 40 procent lager uit in vergelijk met het gemiddelde in dezelfde periode in de afgelopen zeven jaren.

De lichte stijging van het aantal files in het zuiden van het land is veroorzaakt door veel winterweer en diverse incidenten met veel vertraging voor het verkeer.

Een te hoge vrachtwagen ramde op donderdag 18 april een viaduct over de A59 bij Waalwijk. Het verkeer stond lang in de file en werd omgeleid via Breda en Tilburg.

Op vrijdag 26 april leidde het begin van de meivakantie op de Brabantse wegen tot veel vertraging.  Vooral op de snelwegen rond Breda stond het verkeer uren vast.

Tijdens de vakantie-uittocht vanwege het hemelvaartsweekeinde ontstonden er op woensdag 8 mei lange files op de wegen rond Breda. De wegafsluiting door werkzaamheden van de A27 richting Utrecht zorgde voor extra oponthoud. 

In de regio’s Amsterdam en Utrecht is de afname van de files sinds 2008 het grootst. Dat is vooral in de ochtendspits te merken.

 

File top 10 eerste helft 2013

 

Traject

Knelpunt

2012

1

A50 Arnhem->Eindhoven

knp.Grijsoord-knp.Ewijk

1

2

A20 Hoek van Holland->Gouda

Kleinpolderplein

2

3

A28 Zwolle -> Utrecht

Nijkerk-Leusden

4

4

A28 Utrecht->Zwolle

Utrecht-Amersfoort

7

5

A15 Europoort -> Rotterdam

Brielle-knp.Vaanplein

5

6

A1 Amsterdam -> Amersfoort

Eembrugge-knp.Hoevelaken

3

7

A27 Utrecht -> Breda

Lexmond-Gorinchem

-

8

A9 Alkmaar -> Amstelveen

knp.Velsen-knp.Rottepolderplein

-

9

A13 Den Haag->Rotterdam

Delft-Berkel en Rodenrijs

6

10

A10-West -> Zaanstad

Coentunnel

9


 

 

Meer informatie over de filezwaarte

 

Bron: ANWB Verkeersinformatie