Fietspaden te krap voor veilig fietsen

ANWB midden in discussie wielrenners en recreatiefietsers

De ANWB is de afgelopen week volop in het nieuws geweest vanwege de verhitte discussies tussen wielrenners en recreatiefietsers over de gevaarlijke situaties die op fietspaden ontstaan. Aanleiding waren twee dodelijke ongevallen waarbij wielrenners betrokken waren.

Fietsen is goed voor je gezondheid en het milieu. De ANWB is daarom niet voor maatregelen die het fietsen tegengaan of onaantrekkelijk maken. Feit is dat de ruimte voor de fiets niet is meegegroeid met de toename van het aantal fietsen. Dat geldt voor de stedelijke situatie waar een enorme toename is van het aantal fietsers, de soorten fietsen (en scooters) en hun onderlinge snelheidsverschillen.
Ook op recreatieve paden nemen de snelheidsverschillen toe, mede door de opmars van de elektrische fiets. Veel mensen in dezelfde ruimte leidt tot irritaties en verkeersonveiligheid. Van de 20.000 ernstig verkeersgewonden per jaar bestaat de helft uit fietsers.

Meer ruimte voor de fietser

Familie op de fietsDe fietser moet dus meer ruimte krijgen. De ANWB werkt eraan om dit probleem bij de politici onder de aandacht te brengen. Maar het duurt even voordat dat geregeld is.

Intussen moeten we op het  fietspad een beetje rekening houden met elkaar. Dat betekent snelheid aanpassen aan de omstandigheden. Als snelle fietser moet je op bepaalde tijden of plaatsen niet willen racen. Dat is voor niemand prettig.

Ton Hendriks bij Knevel en Van den Brink

Donderdagavond was ANWB-verkeerskundige Ton Hendriks in het TV-programma Knevel en Van den Brink om het standpunt van de ANWB toe te lichten.

Bekijk het fragment op Uitzending Gemist (het begint na 12 minuten en 23 seconden)