Maximumsnelheid A2

(Reactie ANWB)

Sinds kort ligt er bij de tankstations langs en nabij de A2 (Amsterdam-Utrecht ) een flyer van Rijkswaterstaat met een toelichting op de maximumsnelheid op deze A2. Dit vanwege alle aandacht die er voor dit traject is i.v.m. de verhoging in de avond en nacht op het gedeelte Vinkeveen-Maarssen.

Flyer Rijkswaterstaat maximumsnelheid A2

Reactie ANWB

 De maximum snelheid op een weg moet in overeenstemming zijn met de weginrichting en de verkeersomstandigheden.  
De combinatie van een vijfstrooksweg en een maximum snelheid van 100 km/uur, zoals op de A2, wordt door de weggebruikers niet begrepen. Dat geldt des te meer als er weinig verkeer op de weg is. De weggebruikers verwachten op de A2 een hogere limiet. Een verhoging naar 130 in de nacht komt daaraan enigszins tegemoet.

Uiteraard mogen vastgestelde leefbaarheidsnormen niet worden overschreden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de situatie bij Maarssen. De leefbaarheid van de inwoners kan hier een maximum snelheid van 100km/uur rechtvaardigen. Noodzaak hiervan moet door onderzoek worden aangetoond. Indien de maximum snelheid daardoor afwijkt van wat de weggebruikers verwachten, is het nodig hen op de hoogte te stellen van reden voor die afwijking.

Zie ook eerdere reactie van de ANWB - Trajectcontrole A2 - (juli 2012)