Januari: Ondanks sneeuw 20% minder files

De filezwaarte (lengte maal duur van de file) is in de eerste maand van het jaar opnieuw gedaald. Ten opzichte van de gemiddelde filezwaarte van de afgelopen zeven jaar is de daling 20 procent. Dit is opvallend omdat het verkeer veel hinder had van sneeuw. Dinsdag 15 januari was er een recordspits met 1007 kilometer file.

 In de regio Utrecht was de afname van de files het grootst. Automobilisten in het zuiden van het land profiteerden maar weinig van kortere files.

Bekijk hier de filezwaarte in grafiekvorm

De ochtendspits van 15 januari heeft de daling van de filezwaarte afgeremd. Sneeuwval veroorzaakte een recorddrukte op de weg. Op het hoogtepunt, even voor 8:30 uur, stond er 1007 km file op de snelwegen. Daarmee werd het record, de spits van 8 februari 1999, gebroken. Toen stond er 975 km file. Vooral de snelwegen in het zuidwesten van het land werden zwaar getroffen door de sneeuwval. In de omgeving van Den Haag viel bijna 20 cm. Daar stonden de meeste files. Maar ook rond 's-Hertogenbosch ontstonden lange files. Vooral op de A59 vanuit Zierikzee was er geen doorkomen aan. De file liep daar op tot 50 km.

Bron: ANWB Verkeersinformatie