Verkeersnieuws 2013

Recordspits in januari

De ochtendspits van 15 januari staat op nummer 1 van de lijst met drukste spitsen. Sneeuwval veroorzaakte 1007 kilometer file. Het record van 8 februari 1999 werd daarmee gebroken. Vooral de snelwegen in het zuidwesten van het land werden getroffen. In de omgeving van Den Haag ploegde het verkeer door 20 centimeter sneeuw, daar stonden dan ook de meeste files.

Tacitusbrug verkort files op de A50

Op 21 mei is de Tacitusbrug over over de Waal bij Ewijk geopend. De dagelijkse file op de A50 Arnhem – Eindhoven stond in 2012 nog op nummer een in de file top tien. Door de opening van de brug is de file dit jaar gezakt naar plaats zeven.  Rijkswaterstaat is druk bezig de A50 tussen Valburg en Ewijk te verbreden. Eind 2014 moeten de werkzaamheden klaar zijn en is het knelpunt verdwenen.

Historisch laag aantal files in juli

Sinds de invoering van de geautomatiseerde filemetingen in 2005 is de filezwaarte in de maand juli nog nooit zo laag geweest. Volgens berekeningen van de ANWB lag de filezwaarte in juli van dit jaar ruim 70 procent lager dan het gemiddelde in juli van de afgelopen zeven jaar.

Veel aanrijdingen bij nieuwe Coentunnel

In het derde kwartaal waren er hardnekkige problemen aan de noordzijde van de nieuwe Coentunnel. Aanrijdingen, soms meerdere op een dag, veroorzaakten lange files. Tijdens de avondspits van woensdag 18 september werd de tunnel zelfs tot drie keer toe afgesloten na ongelukken. Rijkswaterstaat heeft maatregelen genomen om de tijdelijke verkeerssituatie te verbeteren. In 2014 zijn alle problemen voorbij, dan kan het verkeer vanuit het noorden door de (vernieuwde) oude Coentunnel.    

Minder fileleed op de A15

Sinds 3 november rijdt het verkeer op de A15 van Europoort naar Rotterdam vanaf Hoogvliet tot voorbij het knooppunt Benelux over een nieuwe snelweg richting het Vaanplein. De nieuwe hoofdrijbaan en de parallelweg zijn klaar. Door het doorgaande - en het bestemmingsverkeer te scheiden verwacht Rijkswaterstaat dat files op de A15 zullen afnemen. Er wordt immers minder in en uitgevoegd. De verbreding van de A15 tussen Europoort en het Vaanplein is pas eind 2015 helemaal klaar. In totaal komt er 85 km asfalt bij en wordt er een nieuwe Botlekbrug gebouwd die breder en hoger is.