Snelwegverlichting twee uur later uit

De verlichting op een aantal snelwegtrajecten gaat twee uur later uit. Minister Schultz van Haegen wil zo tegemoetkomen aan de zorgen van veel automobilisten. 

Snelwegverlichting tweee uur later uitDe autowegen waar het licht als bezuiniging om 21.00 uur al uitging, worden volgend jaar toch tot 23.00 uur verlicht. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur bracht deze 'boodschap van licht' na de laatste ministerraad voor Kerstmis.

Ze komt tegemoet aan de reacties uit de samenleving, vertelde ze. Slecht weer is geen criterium voor het inschakelen van de verlichting, schrijft de minister verder aan de Tweede Kamer. De ANWB, groot pleiter voor langer en vaker licht op de snelwegen, is redelijk tevreden met de aanpassing. Toch zou de automobilistenbond graag zien dat er ook bij slecht weer betere verlichting zou worden ingeschakeld.

Er zijn veel mensen die de bezuinigingsmaatregel niet prettig vinden, al zijn er niet meer ongelukken door gebeurd. Omdat het 2 uur langer laten branden van het licht maar 2 ton per jaar kost, wil de bewindsvrouw de gevoelens van onveiligheid tegen gaan en ook de kans op ongelukken nog kleiner maken.

Bij omstandigheden die het rijden extra lastig maken, zoals in tunnels of bij scherpe bochten, blijft de verlichting ook aan. Slecht weer is geen criterium voor het inschakelen van de verlichting. ,,Op basis van de ervaringen tot nog toe met het uitschakelen van de verlichting gedurende de nachtelijke uren is er geen aanleiding om mijn beleid op dit punt aan te passen.''

Bij de ANWB zijn er tientallen klachten binnengekomen van mensen die zich bijvoorbeeld minder veilig voelden op de donkere wegen. Zeker op drukke momenten en op plaatsen met veel op- en afritten zouden mensen liever wel volop verlichting hebben.

De ANWB wil ook dat Rijkswaterstaat een openbare evaluatie houdt over het onderwerp. ,,De automobilist draagt behoorlijk bij aan de rijksbegroting. Dan mag je ook wat verwachten van het product.''

Bron: ANP

Eerder verschenen: Veel zorgen over onverlichte snelwegen