Veel 80 km-wegen te smal

Een groot deel van de 80 km-wegen in Nederland is te smal. Dat stelt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid in een rapport.

Nederlandse 80 km-wegen behoren met een rijstrookbreedte van 2,75 meter tot de smalste ter wereld. "Men zou zelfs kunnen beargumenteren dat dit onverantwoord is", schrijven de onderzoekers. De stichting pleit voor een minimale breedte van 3,30 meter per rijstrook.

De onderzoekers wijzen erop dat "een zeer beperkt deel" van de ruim 25.000 kilometer aan 80 km-wegen is ingericht volgens de richtlijnen voor wegontwerp. Die voorzien in een minimale wegbreedte van 7,50 meter, inclusief uitwijkmogelijkheden. Die standaard noemen de onderzoekers minimaal.

Rijstrookscheiding

In het rapport staat verder dat bij 80 km-wegen vaak geen rijstrookscheiding aanwezig is. Door zo'n fysieke scheiding, zoals een vangrail, neemt het aantal dodelijke ongevallen af met 80 procent en ongelukken met ernstig lichamelijk letsel met 50 procent.

Omdat een fysieke scheiding vanwege het grote aantal kruispunten in Nederland lastig te realiseren is, stellen de onderzoekers een gewone scheiding van 80 centimeter breed voor.

 

 

Bron: NOS.nl