Verlichting snelweg 's nachts uit

De verlichting langs enkele snelwegen gaat 's nachts uit. Rijkswaterstaat doet dat om te bezuinigen. Tot 2020 moet Rijkswaterstaat zo'n 1,64 miljard euro besparen.

De maatregel gaat eind van deze maand in op de A6 tussen Hollandsche Brug en Almere en bij Lelystad. Vanaf maart 2013 gaat het licht (tussen 21.00 en 05.00 uur) ook elders 's nachts uit.

Volgens Rijkswaterstaat wordt rekening gehouden met gevaarlijke punten, zoals scherpe bochten. Ook in tunnels blijft het licht aan.

Ook zal er worden bezuinigd op wegwerkzaamheden. Die zullen

's avonds vaak eerder beginnen en ook zal er vaker overdag worden gewerkt. Dat levert dan wel meer files op, aldus Rijkswaterstaat.

De instantie gaat verder verder bezuinigen op het maaien van bermen en op advertenties waarin werkzaamheden worden aangekondigd.

Reactie ANWB

- Uitschakeling van de verlichting volgens de plannen van RWS vindt de ANWB vooralsnog een verdedigbaar standpunt.

- De veiligheid heeft er nauwelijks onder te lijden wanneer de verlichting langs snelwegen wordt uitgeschakeld, uitgezonderd complexe situaties en de periode 05.00 tot 09.00 en van 17.00 tot 23.00.

- De opbrengst van deze maatregel is met 35 miljoen tot 2020 niet schokkend, maar evengoed niet te verwaarlozen. Alle beetjes helpen.

- Onze leden blijken er geen moeite mee te hebben als er, onder borging van de verkeersveiligheid, zuiniger met de energie wordt omgesprongen.

- Uiteraard moet zo snel mogelijk worden overgegaan op energiezuiniger (Led)verlichting.

Verder vindt de ANWB dat het overdag aan de weg werken slecht nieuws is voor de weggebruiker. Je ziet nu al dat elke verstoring van het wegennetwerk, door spoedreparaties bijvoorbeeld, onmiddellijk leidt tot files.

De ANWB wil dan ook graag meedenken over alternatieven voor de maatregelen.

 ANWB standpunt over bezuinigen op verlichting langs autosnelwegen

Bron: ANP / NOS Teletekst / ANWB