Tunnels door testen steeds veiliger

Europese tunnels worden door testen steeds veiliger. Die conclusie trekt de ANWB na de meeste recente test die door de ANWB in samenwerking met Europese zusterclubs is uitgevoerd.

Van de tien onderzochte tunnels halen twee Zwitserse tunnels voldoende, zes scoren goed en twee zeer goed. De Roertunnel (A73 Maasbracht-Venlo) haalde de beoordeling zeer goed. Deze is in 2010 opengegaan.

Tunnels in Nederland goed tot zeer goed

Uit het overzicht van de geteste verkeerstunnels in Nederland blijkt dat het veiligheidsniveau door het testen de laatste jaren omhoog is gegaan. Het merendeel van de tunnels in Nederland wordt als goed of zeer goed beoordeeld. Voor het komend jaar heeft de ANWB het testen van de Leidsche Rijntunnel in de snelweg A2 bij Utrecht nog op het verlanglijstje staan.

Waarop getest?

Bij het testen van tunnels wordt gelet op allerlei aspecten van de tunnelveiligheid zoals onder meer de brandveiligheid, het communicatiesysteem, de ventilatiesystemen, de vluchtroutes en de verkeersbewaking. In de routeplanner van de ANWB worden de resultaten van alle tot nu toe geteste tunnels in Europa opgenomen.

 > Bekijk de resultaten van de tunneltest 2012

 > Tunnels en veiligheid