Laat je niet afleiden

In de auto wordt steeds meer elektronische apparatuur gebruikt. Dat heeft veel voordelen, maar ook een keerzijde. Want uit onderzoek blijkt dat het lastig is achter het stuur twee dingen tegelijk te doen.

Vooral het gebruik van elektronische apparatuur (zoals telefoneren, bedienen van de smartphone, sms'jes versturen) leidt de aandacht af. Het waarnemingsvermogen wordt minder en de rijprestaties gaan achteruit. Gevolg: grotere kans op een ongeluk.

Campagne

Om het gebruik van elektronische apparatuur in de auto terug te dringen is het ministerie van Infrastructuur en Milieu de campagne ´Een beetje chauffeur laat zich niet afleiden´gestart. Er wordt samengewerkt met met ANWB, BOVAG, RAI, Politie, Gasunie, Esso en BP. De campagne duurt tot het eind van het jaar.

Standpunt ANWB

De ANWB wil dat afleiding in het verkeer tot een minimum wordt beperkt omdat het een risico oplevert voor de verkeersveiligheid. De ANWB vindt dat bestuurders bijvoorbeeld bellen in de auto moeten vermijden. Het advies van de ANWB is alleen te bellen als u stilstaat of geparkeerd bent. En als u gebeld wordt, begin dan geen gesprek maar geef aan dat u terugbelt als u in de gelegenheid bent. Het totaal verbieden van bellen of bediening van apparatuur is volgens de ANWB niet uitvoerbaar. Goed omgaan met apparatuur in de auto en andere zaken die kunnen afleiden, is eigen verantwoordelijkheid. Uiteraard sluit de ANWB aan bij de wet die handheld bellen verbiedt.