Ondanks matig weer forse daling filezwaarte

Volgens berekeningen van de ANWB daalde de filezwaarte (lengte keer duur van de file) in de afgelopen maand opnieuw fors. Ten opzichte van de gemiddelde filezwaarte in april is er een daling van ruim 30 procent.

Deze sterke daling is zeer opmerkelijk gezien het matige weer in april met veel regen. Slecht weer is van grote invloed op de verkeersdrukte.

De uitschieters

Zowel tijdens de ochtend- als avondspits daalde de filezwaarte met vrijwel dezelfde percentages ondanks het grote aantal spitsen met regen. Veel neerslag zorgde op dinsdag 10 april voor een extreem drukke ochtendspits met 450 kilometer file.

Stormachtig weer met flinke regenbuien zorgde tijdens de avondspits van dinsdag 17 april voor forse vertraging met meer dan 330 kilometer file in ons land.

Werkzaamheden in het midden van het land

Zaterdag 28 april stonden er in het midden van het land flinke files. De A28 Utrecht - Amersfoort was voor werkzaamheden afgesloten en dat veroorzaakte veel vertraging op de omleidingsroutes. De A6 Lelystad richting Almere moest enige tijd dicht door een verloren kajuitboot.

Infrastructuur en economie

De verbeterde infrastructuur en de economische situatie hebben ook positieve effecten op de doorstroming rond de grote steden. Vooral in de regio Amsterdam was dit in april goed merkbaar.

> Filezwaarte door de jaren heen