Daling filezwaarte februari

De ANWB heeft berekend dat de filezwaarte (lengte maal duur van de file) in de afgelopen maand met 14 procent is gedaald ten opzichte van de gemiddelde filezwaarte van de afgelopen zes jaar. Dat is opvallend omdat het verkeer in februari geregeld hinder ondervond van gladheid door het winterse weer.

De opvallendste dagen met verkeersproblemen februari 2012:

- Hevige sneeuwval veroorzaakte vrijdagmiddag 3 februari een chaos op de Nederlandse wegen. De sneeuwbuien trokken eerst over het noorden en noordwesten van het land. Daar stond het verkeer aan het begin van de middag al in extreem lange files op de A7 en A9. Uiteindelijk kwam het verkeer op veel snelwegen in de Randstad tot stilstand. Om 14.30 uur stond er in totaal 831 kilometer file. Daarmee kwam deze dag op de vierde plaats in de top tien van drukste spitsen aller tijden.

- IJzel veroorzaakte maandag 13 februari een enorm drukke ochtendspits. Rond 08.00 uur stond er 430 kilometer file. Nadat er maandagnacht verschillende ongelukken waren gebeurd door de gladheid besloot Rijkswaterstaat de maximumsnelheid te verlagen tot 50 km p/u op snelwegen rond Utrecht en Rotterdam. Het KNMI gaf rond 06.00 uur een Weeralarm (code rood) uit. Tijdens de spits viel het aantal ongelukken mee.

> Filezwaarte door de jaren heen

Bron: ANWB Verkeersinformatie