Meer fietsongelukken met kinderen

Gamen, bellen of chatten op de fiets vaak de oorzaak

Het aantal kinderen dat gewond raakt door een ongeval op de fiets is de afgelopen jaren flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting Consument en Veiligheid.

In 80 procent van de gevallen gaat het om eenzijdige ongevallen. Deze zijn volgens de stichting grotendeels te wijten aan het feit dat kinderen hun aandacht niet bij het verkeer hebben doordat ze op de fiets bellen, gamen of chatten.

In de periode 2006-2010 meldden gemiddeld per jaar 14.000 kinderen zich na een fietsongeval bij de spoedeisende hulp. Jaarlijks moesten 2000 van hen ook in het ziekenhuis worden opgenomen. Meestal betreft het verwondingen aan hoofd of hals, zoals een hersenschudding. Het aantal dodelijke verkeersongevallen onder kinderen daalde in deze periode met een derde.

Wel blijven fietsongevallen de voornaamste reden van de gemiddeld 20 kinderen die per jaar nog in het verkeer overlijden. De doodsoorzaak is meestal traumatisch hersenletsel. De meeste gewonden vallen onder kinderen rond de 4 jaar en rond de 12 jaar. Rond de 4 jaar leren kinderen net fietsen, en rond hun 12e rijden ze vaak dagelijks naar school.

De Stichting Consument en Veiligheid presenteerde donderdag 19 januari, tijdens het eerste Nationaal Congres Kinderveiligheid, bovenstaande cijfers.

Bron: ANP

ANWB Streetwise

Goed en verantwoord omgaan met verkeerssituaties leert een kind maar op

één manier: in de praktijk!

> ANWB Streetwise

> Fietsproducten in de ANWB webwinkel