Verkeerslichtenstad 2012

De gemeente Maastricht is uitgeroepen tot Verkeerslichtenstad 2012.

Verkeersregelinstallaties spelen een belangrijke rol in het functioneren van het stedelijk verkeerssysteem. Aan de werking van verkeerslichten wordt dan ook veel aandacht besteed. Het valt daarbij op dat de kwaliteit van de regelingen van stad tot stad nogal eens verschilt.

Doel

Doel van de verkiezing is om 'het verkeerslicht' op positieve wijze in de publiciteit te brengen en daarbij díe stad te eren, die zich de meeste inspanningen getroost om:

- verkeerslichten optimaal te ontwerpen

- ze zo efficiënt mogelijk laten functioneren

- daar in de praktijk ook het best in slaagt

Genomineerden

Vijf steden waren genomineerd:

- Amersfoort

- Apeldoorn

- Maastricht (winnaar in 2004)

- Rotterdam

- Tilburg (winnaar in 2008)

De nominaties zijn tot stand gekomen op basis van vragenlijsten die door zowel burgers als professionals zijn ingevuld. De vijf genomineerde steden behaalden gemiddeld de hoogste waardering.

Juryoordeel

In elke genomineerde stad is de kwaliteit van de operatio­nele verkeerslichtenregelingen vastgesteld. Gedurende een hele dag zijn metingen uitgevoerd, waarbij de wachttijden bij verkeerslichten voor zowel het gemotoriseerd verkeer, fietsers als voetgangers zijn vastgesteld.De jury heeft uiteindelijk unaniem en zonder enige vorm van twijfel vastgesteld, dat de gemeente Maastricht de titel van Verkeerslichtenstad 2012 verdient.

Als basis voor deze keuze gelden de lage wachttijden voor zowel autoverkeer, fietsers en voetgangers en de hoge waardering voor de kwaliteit van verkeerslichtenregelingen in Maastricht van zowel burgers als professionals.

Deze (vierjaarlijkse) verkiezing is een initiatief van DTV Consultants uit Breda in samenwerking met de ANWB en het Groene Golf Team van Rijkswaterstaat.