Filezwaarte januari fors gedaald

Volgens berekeningen van de ANWB is de filezwaarte (lengte maal duur van de file) in de eerste maand van dit jaar opnieuw fors gedaald. Ten opzichte van de gemiddelde filezwaarte van de afgelopen vijf jaar is er een daling van ruim 35 procent. De maand januari is altijd al een rustige filemaand met minder verkeer door vakanties. Ook staan er in deze maand weinig wegwerkzaamheden gepland.

De forse daling geldt voor de diverse regio's. Vooral op de snelwegen in de omgeving van Amsterdam is dankzij de openstelling van een aantal spitsstroken het aantal files drastisch gedaald.

De opmerkelijkste files van januari 2012:

- Een storm met flinke regenbuien zorgde tijdens de avondspits van dinsdag 3 januari voor verkeershinder. Door een losgewaaid verkeersbord boven de A12 moest er richting Den Haag een rijstrook worden afgesloten en stond er urenlang file.

- In de vroege ochtend van woensdag 18 januari ontstond er op de A4 bij Hoofddorp een verkeerschaos na een aanrijding tussen meerdere personenauto's en vrachtauto's. Het verkeer vanuit Den Haag stond vanaf Zoeterwoude in een file van 20 kilometer.

- Zaterdag 21 januari kwam het verkeer in de IJmond volledig vast te staan omdat veel mensen bij Wijk aan Zee naar het vlottrekken van een gestrand zeeschip kwamen kijken.

- Tijdens de maandagavondspits van 23 januari moest de A50 Arnhem richting Eindhoven langdurig worden afgesloten. Bij de brug Ewijk viel een bouwkraan op een passerende vrachtauto. In de omgeving van Arnhem en Nijmegen stonden lange files en Rijkswaterstaat was tot diep in de nacht bezig met de opruimwerkzaamheden.

> Filezwaarte door de jaren heen

Bron: ANWB Verkeersinformatie