ANWB: Amsterdam 50% minder files in 2012

Filecijfers 2012

De filezwaarte in de regio Amsterdam is opnieuw gedaald en inmiddels gehalveerd ten opzichte van de gemiddelde filezwaarte van de afgelopen zes jaar. Deze forse daling blijkt uit de berekeningen van de ANWB. De afname met 50 procent schrijft de bond toe aan nieuwe infrastructuur maar ook aan de economische ontwikkelingen.

Ook in de andere regio’s daalde de filezwaarte het afgelopen jaar maar minder dan in de regio Amsterdam. De regio Utrecht raakte een groot knelpunt kwijt.  Met de opening van extra rijstroken op de A12 tussen Utrecht en Arnhem verdwenen daar de dagelijkse files. Op de snelwegen rond Rotterdam nam de filezwaarte af met 20 procent maar de meeste automobilisten zullen dit niet zo hebben ervaren. Op de A15 Europoort richting Ridderkerk en op de A20 Hoek van Holland richting Gouda stond het verkeer het afgelopen jaar veel vaker vast dan vorig jaar.

Landelijk daalde de filezwaarte het afgelopen jaar gemiddeld met 40 procent. Extra rijstroken hebben ervoor gezorgd dat knelpunten zijn verdwenen maar er ook weer nieuwe zijn ontstaan. De opvallendste wijziging in de top tien van knelpunten is dat de A4 (Amsterdam-Den Haag) is verdwenen. Vorig jaar stond de dagelijkse file tussen Roelofarendsveen en Hoogmade nog op nummer één. Sinds 1 april kan het verkeer daar in beide richtingen over drie in plaats van twee rijstroken. De A50 Arnhem – Eindhoven tussen de knooppunten Grijsoord en Ewijk staat met afstand op de eerste plaats. Het aantal files nam daar het afgelopen jaar zelfs toe.

Gelet op de economische ontwikkelingen en de verdere uitbreiding van de infrastructuur verwacht de ANWB dat de gemiddelde filezwaarte in 2013 verder zal afnemen.


 * Filezwaarte = lengte file maal duur file

 

Bekijk hier de filezwaarte in grafiekvorm

File top 10 2012

2011

1

A50 Arnhem -> Eindhoven

knp.Grijsoord-knp.Ewijk

2

2

A20 Hoek van Holland -> Gouda

knp. Kleinpolderplein

3

3

A1 Amsterdam -> Amersfoort

Eembrugge-knp.Hoevelaken

4

4

A28 Zwolle -> Utrecht

Nijkerk-Leusden

6

5

A15 Europoort -> Rotterdam

Brielle-knp.Vaanplein

-

6

A13 Den Haag -> Rotterdam

Delft-Berkel en Rodenrijs

10

7

A28 Utrecht -> Zwolle

Utrecht-Amersfoort

9

8

A9 Alkmaar -> Amstelveen

knp.Velsen-knp.Rottepolderplein

-

9

A10-West -> Zaanstad

Coentunnel

7

10

A27 Almere-> Utrecht

Hilversum-Bilthoven

-

File top 10 ochtendspits

2011

1

A9 Alkmaar -> Amstelveen

knp.Velsen-knp.Rottepolderplein

2

2

A28 Zwolle -> Utrecht

Nijkerk-Leusden

1

3

A27 Almere -> Utrecht

Hilversum-Bilthoven

3

4

A8 Zaanstad -> Amsterdam

knp.Zaandam-knp.Coenplein

6

5

A50 Arnhem -> Eindhoven

knp.Grijsoord-knp.Ewijk

-

6

A7 Hoorn -> Amsterdam

afrit Wijdewormer

8

7

A58 Tilburg -> Eindhoven

Moergestel-knp.Batadorp

-

8

A20 Hoek van Holland->Gouda

knp.Kleinpolderplein

-

9

A12 Utrecht -> Den Haag

Zoetermeer-Den Haag

-

10

A16 Breda -> Rotterdam

knp.Ridderkerk-knp.Terbregseplein

-

File top 10 avondspits

2011

1

A15 Europoort->Rotterdam

Brielle-knp.Vaanplein

10

2

A20 Hoek van Holland -> Gouda

knp.Kleinpolderplein

8

3

A50 Arnhem->Eindhoven

knp.Grijsoord-knp.Valburg

3

4

A1 Amsterdam->Amersfoort

Eembrugge-knp.Hoevelaken

4

5

A27 Utrecht -> Breda

Lexmond-Gorinchem

-

6

A13 Den Haag->Rotterdam

Delft-Berkel en Rodenrijs

6

7

A10-West -> Zaanstad

Coentunnel

5

8

A27 Utrecht -> Almere

Bilthoven-knp.Eemnes

7

9

A10-Zuid/Oost -> Amersfoort

knp.Watergraafsmeer

-

10

A12 Utrecht -> Arnhem

knp.Lunetten-Bunnik

2 

 

Verkeersnieuwsoverzicht 2012

 

21 januari: Gestrand zeeschip

Op zaterdag 21 januari kwam het verkeer in de IJmond volledig vast te staan omdat veel mensen bij Wijk aan Zee naar het vlottrekken van een gestrand zeeschip kwamen kijken.

3 februari: Chaos door sneeuw

Hevige sneeuwval veroorzaakte vrijdagmiddag 3 februari een chaos op de Nederlandse wegen. Het verkeer stond aan het begin van de middag al in extreem lange files op de A7 en A9. Uiteindelijk kwam het verkeer op veel snelwegen in de Randstad tot stilstand. Om 14.30 uur stond er in totaal 831 kilometer file. Daarmee kwam deze dag op de vierde plaats in de top tien van drukste spitsen aller tijden.

1 april: Knelpunten op A4 verdwenen

Door de opening van een nieuw aquaduct en een derde rijstrook op de A4 Amsterdam - Den Haag tussen Roelofarendsveen en Hoogmade verdwijnen de beruchtste knelpunten in de file top 10.

8 mei: Beneluxtunnel dicht

Op dinsdag 8 mei liep het verkeer op de wegen rond Rotterdam compleet vast. Net voor de avondspits moest door een technische storing de Beneluxtunnel voor korte tijd in beide richtingen dicht. Het gevolg was lange files op de omleidingsroutes.

Juli: Maas- en IJtunnel dicht

Door de werkzaamheden in de Maastunnel bij Rotterdam en de IJtunnel in Amsterdam waren de files rond deze grote steden langer dan normaal. Toen op maandag 16 juli de Coentunnel ook nog eens dicht ging na een aanrijding liep het verkeer rond Amsterdam volledig vast.

2 september: Storing Ketelbrug

Een storing aan de Ketelbrug in de A6 Almere – Emmeloord veroorzaakte op zondagmiddag 2 september veel oponthoud. Automobilisten moesten een uur wachten voordat de slagbomen weer open gingen.

6 december: 610 kilometer file door sneeuw

In de nacht van woensdag op donderdag viel een flink pak sneeuw. Vooral in het noorden van het land en rond Amsterdam en Utrecht kwam het verkeer ’s ochtends tot stilstand. Met 610 kilometer staat deze spits op plaats tien in de file top 10.

Bron: ANWB Verkeersinformatie

 

Filezwaarte door de jaren heen