75 jaar autosnelweg

Hoofddirecteur Guido van Woerkom heeft maandag 16 april samen met minister Schultz van Haegen en Joba van den Berg (directeur Bouwend Nederland) teruggeblikt op 75 jaar autosnelweg. Dat gebeurde op parkeerplaats Knorrestein langs de A12 bij Zoetermeer, het oudste stukje snelweg van Nederland.De A12 tussen Voorburg en Zoetermeer werd op 15 april 1937 geopend, nu dus 75 jaar geleden. De weg werd uitgevoerd op de manier waarop toen bijvoorbeeld de Italiaanse Autostrada werden aangelegd: brede rijbanen en geen gelijkvloerse kruisingen.

In zijn speech vertelde Guido nog een aantal bijzondere weetjes over de A12. Zo was het de eerste snelweg ter wereld met vluchtstroken en met meegevende vangrails. Ook was het de enige snelweg in Nederland waar tijdens de bezetting aan werd doorgewerkt. Vanaf donderdag 26 april is in de Rotonde bij het hoofdkantoor een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de autosnelwegen in Nederland.

Oproep snelweghistorie

Wij zijn op zoek naar jouw foto's van bijvoorbeeld de eerste file of autoloze zondag.

Upload jouw snelwegherinnering en maak kans op een cadeaubon van € 50,-.

Misschien wordt jouw foto opgenomen in de ANWB-tentoonstelling '75 jaar autosnelweg'.

Deze tentoonstelling is gratis te zien van 26 april t/m 4 juni in het bezoekerscentrum van het ANWB-hoofdkantoor in Den Haag.