Aantal files opnieuw fors afgenomen

Het aantal files is ook in augustus fors afgenomen. De filezwaarte (lengte keer duur file) daalde volgens de cijfers van de ANWB met ruim 25 procent wanneer dit wordt vergeleken met het langjarig gemiddelde.

De ANWB schrijft deze ontwikkeling toe aan diverse factoren. De inmiddels verbeterde infrastructuur zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer. Daarnaast was de verkeershinder door wegwerkzaamheden minder dan vorige jaren. Door het slechte weer stonden er nauwelijks files richting de stranden. Maar ook de daling van het aantal autovakanties en de vakantiespreiding hebben volgens de ANWB gezorgd voor minder recreatief verkeer en een daling van de filezwaarte.

Ondanks de forse daling van de filezwaarte werd de weggebruiker in de afgelopen maand wel geconfronteerd met een aantal opmerkelijke incidenten:

In de eerste twee weken van augustus was de A20 bij Rotterdam dicht vanwege werkzaamheden. Een week richting Hoek van Holland en een week richting Gouda. Het verkeer kwam in die periode geregeld in de file op de omleidingsroutes maar extreem lange files hebben er niet gestaan.

Na een ernstig ongeluk bij knooppunt Deil stond het verkeer vrijdag 19 augustus lange tijd stil op de A2 van Utrecht naar 's-Hertogenbosch. Zaterdag 27 augustus was de A2 van Utrecht naar 's-Hertogenbosch dicht vanwege werkzaamheden. Daardoor onstonden zeer lange files van wel 20 kilometer op de omleidingsroutes over de A15 en A27.

Maandag 29 augustus kwam een vrachtwagen op de A15 bij Dodewaard bij een ongeluk op de andere weghelft terecht. De weg was de hele middag en een deel van de avond in beide richtingen afgesloten.

Een politieonderzoek naar de zogenoemde snelwegschutter veroorzaakte dinsdagmiddag 30 augustus 12 kilometer file op de A4 richting Den Haag. Voor het onderzoek moest er bij Leidschendam een rijstrook dicht.