ANWB: Files alweer korter

De filezwaarte (lengte maal duur van de files) daalde volgens de cijfers van de ANWB in het derde kwartaal met 35 procent vergeleken met de cijfers van vorig jaar. Alleen in het oosten van het land steeg de filezwaarte.

De ANWB schrijft deze ontwikkeling toe aan diverse factoren. De inmiddels verbeterde infrastructuur zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer. Daarnaast was de verkeershinder door wegwerkzaamheden minder dan vorige jaren. Bovendien had het verkeer in september 2010 veel hinder van regen.

Opvallend is dat in het oosten van het land de filezwaarte steeg met 10 procent. Dat komt vooral door de drukte in de avondspits op de A50 Arnhem - Eindhoven. De A50 stijgt daardoor waarschijnlijk in de file top 10 van 2011. Op de A12 bij Arnhem veroorzaken wegwerkzaamheden langere files.

September

Dit jaar speelde het weer het verkeer nauwelijks parten in september. Alleen de stormachtige wind halverwege de maand bracht het vrachtverkeer in problemen. Mede daardoor ontstond rond Arnhem op maandagmiddag 12 september een verkeersinfarct. Dat was te wijten aan een ongeluk op de A50 bij Schaarsbergen waarbij een vrachtwagen een lading betonplaten verloor. Op de A50 tussen Eindhoven en Oss was het een lading mest die het verkeer in de weg zat tijdens de vrijdagmiddagspits op 16 september. Tijdens de weekenden hadden automobilisten de afgelopen maand te kampen met wegafsluitingen. Vooral de afsluiting van de Vlaketunnel in de A58 gaf de laatse twee weekenden veel oponthoud.