Filezwaarte in november 30% gedaald

De drukte op de Nederlandse wegen is in de maand november met 30 % gedaald in vergelijking met vorig jaar. Dit blijkt uit de filecijfers van de ANWB. Vooral overdag en tijdens de avondspits was het veel minder druk dan vorig jaar. De zeer gunstige weersomstandigheden maar ook de extra rijstroken tijdens de spits hebben aan de forse daling bijgedragen

De afgelopen maand waren er verschillende spitsen waarin automobilisten te maken kregen met lange files. Het verkeer op de A9 Alkmaar richting Amstelveen kwam woensdagochtend 16 november al vroeg in de file. Door gladheid waren er op verschillende plaatsen auto's in de slip geraakt. De grootste problemen waren bij het knooppunt Rottepolderplein. Er stond 17 kilometer file op de A9.

Maandag 21 november stond er tijdens de ochtendspits meer dan 450 kilometer file. Rijkswaterstaat moest vanwege de mist de spitsstroken dicht laten. Spitsstroken worden met camera's gecontroleerd, door de mist kon Rijkswaterstaat de veiligheid niet garanderen. Veel dagelijkse files waren twee tot drie keer langer dan normaal. Omdat automobilisten voorzichtig reden waren er opvallend weinig aanrijdingen. Ook tijdens de maandagavondspits had het verkeer veel last van de mist. De files waren twee keer zolang als gebruikelijk, er stond in totaal 300 kilometer.

Vrijdagochtend 25 november veroorzaakten grote ongelukken veel vertraging op de weg. Op A2 bij Rosmalen ontstond een ravage nadat om 02.15 uur een vrachtwagen van het talud reed. De vrachtwagen kantelde en belandde deels in het riviertje de Aa. De hoofdrijbaan van de rondweg A2 bij 's-Hertogenbosch was de hele ochtend dicht.

> Filezwaarte door de jaren heen

Bron: ANWB Verkeersinformatie