Files avondspits korter in april

De filezwaarte (lengte keer duur van de file) nam in april met 18 procent af in vergelijking met april 2010. Vooral tijdens de avondspits waren de files korter. Het uitzonderlijk droge weer is een belangrijke verklaring voor de afname.

De meeste vertraging had het verkeer de afgelopen maand tijdens de dinsdagochtend- en de donderdagavondspits.

De drukste spits was de avondspits van dinsdag 19 april. Er stond toen 326 kilometer file. Dat kwam vooral door ongelukken op de wegen rond Amsterdam en Rotterdam.

Geen regen

Slecht weer is van grote invloed op de verkeersdrukte. Het aantal kilometers file verdubbelt dan. De afgelopen maand werd geen enkele spits geplaagd door regen. Vorig jaar april veroorzaakte regen vier keer een drukke spits.

Last van wegwerkzaamheden

In april hadden weggebruikers veel last van werkzaamheden bij de Vlaketunnel in de A58 Vlissingen-Bergen op Zoom. Daar stonden vrijwel dagelijks files. Vlak voor Pasen ging de Vlaketunnel weer open. Op de randweg van Eindhoven kantelde maandagochtend 18 april een truck geladen met 31 ton piepers. Lange files op de A2 en de A58 waren het gevolg. Tegen 13.30 uur was de ravage op de N2 opgeruimd.

> Filezwaarte door de jaren heen

Bron: ANWB Verkeersinformatie